Ne ispričavaj se (nikada)!

Savjet “Do not apologize” odnosno “Ne ispričavaj se” često se daje kako bi se naglasila važnost vlastite vrijednosti, samopouzdanja i afirmativnog stava prema vlastitom uspjehu i rastu.

Često ljudi, veli se da je to posebno specifično za žene, imaj tendenciju da se izvinjavaju ili umanjuju svoje uspjehe ili postignuća kako bi se uklopili ili izbjegli kongfliktne situacije.

Međutim, taj obrazac, takvo ponašanje može (drastično) smanjiti samopouzdanje i umanjiti percepciju vlastitih dostignuća – tačnije minimizirajući ili anulirajući ih.

Umjesto toga, promovisanje pozitivnog govora i stava pomaže osiguranju da se cijeni vlastiti trud i postignuća.

Svakako, valja biti svjestan načina izražavanja i samoafrirmacije kako se ne bi otišlo u drugu krajnost, egoistično-narcističku.

IspričavanjePozitivna afirmacijaPrekomjerna samoafirmacija
Izvinjavam se ako sam zauzela previše vremena na sastanku, ali stvarno sam htjela podijeliti svoje ideje.Želim podijeliti svoje ideje koje mislim da bi mogle biti korisne za projekt.Naravno da ću podijeliti svoje ideje, jer sam uvijek najpametnija osoba u sobi.
Izvinjavam se ako se ne slažete, ali mislim da bismo mogli pokušati drugačiji pristup.Mislim da bismo mogli pokušati drugačiji pristup kako bismo postigli bolje rezultate.Bez sumnje, moj pristup je daleko superiorniji i trebali biste ga slijediti.
Izvinjavam se ako ovo zvuči sebično, ali stvarno bih voljela imati priliku voditi taj projekt.Voljela bih imati priliku voditi taj projekt i doprinijeti našem timu.Ja bih trebala voditi taj projekt, jer nitko drugi nema sposobnosti koje ja imam.
Izvinjavam se ako ovo zvuči glupo, ali ne razumijem potpuno kako ovo funkcionira.Ne razumijem potpuno kako ovo funkcionira, pa me zanima možete li mi to pojasniti.Zapravo mi nije važno kako ovo funkcionira, ali recite mi sve detalje.
Izvinjavam se ako vas gnjavim, ali bilo bi mi stvarno korisno znati što mislite o mom radu.Bilo bi mi korisno znati što mislite o mom radu kako bih mogao/la napredovati.Vi trebate cijeniti moj rad jer sam najbolji ovdje.
Izvinjavam se ako sam napravio grešku, trudit ću se da to ispravim.Ako sam napravio grešku, bit ću siguran/na da to ispravim i naučim iz toga.Da, moguće je da sam napravio grešku, iako se to rijetko događa jer sam obično besprijekoran.
1

Hits: 4