Električna energija nam više ne treba

Svi oni koji vole fiziku, elektroniku i inače nauku i tehniku upratili su da je tim mladih ljudi iz Južne Koreje objavio kako su pronašli supraprovodnik koji odlično funkcioniše na sobnoj temperaturi i normalnom atmosferskom pritisku.

No, šta to znači, bez velikih “naučnih” riječi?

Supraprovodnik je riječ/termin kojim se opisuju ili označavaju pojave, ali i materijali gdje doslovno ne postoji otpor protoku struje kroz neki provodnik ili je taj otpor skroz mali – zanemariv!

Ok, i ovo je isuviše tehnički!

Kada koristimo svoj mobilni uređaj, posebno ako gledamo video ili još više ako igramo igre, on se zagrije do nevjerovatnih temperatura. Nekada te temperature budu tako visoke da skoro ne možemo da držimo telefon u ruci! A zašto? Zato što se javlja otpor protoku struje kroz razne provodnike (žičice) u telefonu! Taj otpor se označava ili naziva još i Džulovim otporom (sjetiće se Džulovog otpora svi koji su imalo voljeli fiziku u šestom ili sedmom razredu osnovne škole).

Kada se struja “transportuje” iz neke elektrane (hidro, termo, nuklearne, solarne, vjetro) sve do trafostanica, a onda do fabrika ili domaćinstava ogromni su gubici! Ono što se proizvede “raspe” se tokom tog “transporta” dok dođe do našeg kućanskog uređaja (TV-a, frižidera, bojlera, punjača za telefon).

Ti gubici, to “rasipanje” je gotovo isključivo zbog otpora kretanju struje kroz provodnike i kreće se od 5% pa do nevjerovatnih 30%! Tj, nismo “ni počeli koristiti” proizvedenu električnu energiju, a već smo izgubili između jedne trećine i jedne dvadesetine električne energije! Ili, drugačije rečeno, svake sedmice dio jednog dana otpada na gubitke, tj umjesto sedam dana, imamo šest i po dana električnu struju, a možda i manje, čak pet dana ili četiri dana umjesto sedam!

Zatim, osim ovih gubitaka postoje gubici i u samim uređajima, kako navedosmo iznad s mobilnim telefonom! Ali, isto je i za šporet, usisivač, ili neke mnogo veće i jače uređaje poput industrijskih koje “vuku” na desetine kilovata! I gdje gubici znaju ići daleko iznad 5-30% kod “čistog transporta” od izvora do potrošača!

Kako nam onda električna energija više ne treba?

Zamislimo kada bismo doista imali provodnike koji provode struju bez otopora. To bi značilo da se ni jedan uređaj, odnosno provodnik, više neće zagrijati dok ga koristimo – na zagrijavanje ipak odlazi procentualno najveći broj gubitaka! Neće biti gubitaka tokom transporta struje od izvora do krajnjeg potrošača (industrijskog ili kućanskog aparata).

To bi značilo da ćemo mobilni telefon moći da koristimo možda par sedmica ili čak mjeseci prije nego budemo imali potrebu da ga napunimo ponovo! To bi značilo da će svi uređaju u kući trošiti višestruko manje struje! To bi značio da umjesto što električni automobili sa jednim punjenjem mogu da pređu oko 500km mogli bi da prelaze i 5000km!

To bi u konačnici značilo ne samo da nam ne trebaju nove elektrane (nuklearne, termo, hidro, vjetro, …), nego možemo da pogasimo i mnoge postojeće!

Da li je istina ili laž objava od mladih naučnika iz Južne Koreje, ostaje da se vidi!

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/LK-99

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Talk:LK-99…

[3] https://www.wired.com/…/inside-the-diy-race-to…/

0

Hits: 20