Hića je šejtanski posao

Izjava iz naslova se može čuti relativno često u svim slojevima bosanskohercegovačkog društva. Svakako ona može imati i neke druge oblike, poput “Žurba je đavolji posao!”, međutim, cilj, svrha, poenta poruke je identična. I ono što je veoma značajno ovdje jeste da je to naučeno tokom stoljeća i prenosi se s koljena na koljeno!

U psihološkom smislu, kada nas neko požuruje da donesemo neku odluku ili napravimo akciju morali bismo biti svjesni da taj neko itekako želi da manipuliše s nama!

To požurivanje u marketinškom, poslovnom, trgovačkom smislu uvijek je označeno nekom hitnošću po pitanju vremena. Pa ćemo tako vidjeti razne akcije u kojima ako se kupi nešto sada, odmah, danas, može se dobiti još nešto uz to gratis.

U pregovaračkom, političkom hitnost se može izražavati na druge načine, kao da je neko negdje ugrožen, ponižen te je potrebno donijeti hitne (političke) mjere koje će promijeniti postojeće stanje.

U internet svijetu, koji je sve promijenio iz temelja, pa tako i pojam vremena i hitnosti nailazimo na nekoliko metoda koje su itekako aktivne, svi smo ih svjesni, ali opet sve to slijedimo kao omađijani.

Vrijeme – jedna je od metoda koja se često koristi u mnogim aplikacijama, odnosno određeni sadržaj se prikazuje na tačno određeno vrijeme – najčešće 24h. Mnoge platforme koriste efekat vremena za popuste gdje su artikli dostupni samo u određeno vrijeme i na određeno vrijeme.

Pristup – internet veoma lahko i jednostavno omogućava pristup samo određenim osobama na određen sadržaje. Ako se želi pristupiti tom sadržaju mora se zatražiti pristup, pri čemu ponovo, taj pristup nerijetko bude u samo određeno vrijeme i za tačno određeno vrijeme.

Brojnost (iznos) – Razne ponude su dostupne samo za tačno određeni broj korisnika, na primjer za prvih 100, čime se stvara ogroman psihološki osjećaj hitnosti, žurbe u kome se gotovo nikada ne donose racionalne odluke.

Ove metode, koje su dodatno razvijene na internetu, nisu nove i temelje se na principu koji se ranije zvao “tamni uzorak”, a sada je poznat pod nazivom “obmanjujući dizajn”. Svakako pod “dizajn” se misli uzorak ponašanja koji treba da navede korisnike na “nerazumne”, ali itekako za ponuđače profitabilne odluke.

Autor knjige “Znatno manje” Dirk von Gehlen smatra da je metoda kojom se stvara osjećaj hitnosti i nedostatka vremena oblikovana u svrhu najopasnija metoda! Međutim, autor također navodi i da nije jednostavno napraviti bilo kakav “dizajn” kojim će se korisnicam dati takva ponuda u kojoj će oni “sami” pronaći svrhu i podudaranje sa vlastitim, unutrašnjim, temeljnim vrijednostima i principima.

Matejev efekat

Matejev efekat ili efekat pažnje, odnosno mrežni (internet) efekat pronalazi se još u Bibliji (zato se i naziva Matejev) koji veli: “Jer svakome ko ima, više će se dati, i imat će u izobilju; a onome ko nema oduzeće se i ono što ima.”

U savremenom, internet, svijetu ovo se povezuje sa brojem pregleda, slušanja. Oni koji postignu određeni nivo preglednosti/slušanosti dobijaju još više, a oni ispod toga budu potpuno zaboravljeni. Ne treba ni napominjati razlike koje mogu biti u uloženom trudu, radu, vremenu za jedno i drugo i “povrat uloženog”.

Upravo ovdje vidimo još jedan efekat usmjeravanja pažnje na ono što neko drugi želi, a mi to doslovno u stopu slijedimo. Ili slijeđenje gomile, kako se to naziva na nekim drugim mjestima.

Imajte hrabrosti da iskoristite svoju pažnju

Čini se da je i šejtanov/đavolji posao, ali i posao svih ljudi koji nešto nude/prodaju upravo takav da nam skrenu pažnju. Pa čak i ovaj tekst ima namjeru da čitaocu skrene pažnju, iako u osnovi treba da govori o tome, kako da vlastitu pažnju iskoristimo za ono što je dobro za našu ličnost, za naše temeljne principe, za našu sadašnjost i našu budućnost na ovom i Budućem svijetu.

Nikada prije nismo imali više knjiga i tekstova kao danas. Internet je prepun knjiga i tekstova i ako bismo ga nazvati beskonačnom knjigom, vjerovatno ne bismo mnogo pogriješili jer ne postoji čovjek koji može pročitati sav sadržaj, pa čak ni sav sadržaj iz uske oblasti kojom se bavi i zanima! Zato je pažnja danas važnija nego ikada! I zato je pisanje sažeto, koncizno važnije nego ikada ranije.

Umjesto da ljudima objašnjavamo sve detalje, neophodno je da budemo sažeti, koncizni i da na rečenicu “Objasni mi kao da sam petogodišnjak” uvijek dodamo i “i imam samo 1000 sekundi (oko 15-16 minuta)!”

0

Hits: 4