Varanje vrijednih štediša dovodi do nepovjerenja i gubitka kvaliteta.

Svako ko je hronično preopterećen morat će u jednom trenutku kapitulirati. U najgorem slučaju, zaposleni potpuno izgube vezu sa svojim poslom, a time i zahtjevima koji se postavljaju na njegov kvalitet. Prestaju da protestuju protiv neuspjeha. Jeftini nadomjesci u hrani, toksični finansijski proizvodi u privatnim skladištima ili nadograđeni mjerni uređaji u ispušnim filterima – menadžeri i zaposleni postaju saučesnici sistema.

Nalazimo se usred gigantske silazne spirale. Kompanije su pod tolikim pritiskom brojeva da prihvataju gubitak kvaliteta i po potrebi koriste trikove i prevaru. Oni su kao vrhunski sportisti koji u teškoj konkurenciji premašuju doping standarde taman toliko da ni inspektori ni gledaoci ne primećuju. U jednom trenutku, međutim, prevara će izaći na vidjelo. Zato što se kupci više ne oslanjaju na zagonetna samootkrivanja i puna obećanja proizvoda. Oni prate medijske izvještaje i mišljenja i mnogo su efikasniji u kažnjavanju prevare davanjem i širenjem loših kritika.

Ovo zauzvrat dovodi do dva problema: s jedne strane, potrošači su obučeni da štede dampingom (prodavanje robe u inostranstvu ispod stvarne tržišne vrijednosti) privrede. Možete dobiti savjet u trgovini i još uvijek naručiti knjigu ili mašinu za pranje sudova od Amazona. Ovaj trend već dugo ubija maloprodajnu industriju. S druge strane, negodovanje kupaca pojačava regulacionu pomamu nadležnih. Zakonodavci i regulatori otvoreno bombarduju sve igrače u industriji revizijama i protokolima. Pošteni imaju još manje vremena za inovacije zbog obaveze dokumentovanja – Zakoni, regulacije, procedure, redovne i neredovne inspekcije i drakonske (svirepe) kazne. Prevaranti, s druge strane, pronalaze nove rupe u zakonu kako bi još vještije zaobišli zahtjeve.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džordž Akerlof predvidjeo je ovakav razvoj događaja još 1970. godine. Akerlof spirala koristi primjer tržišta polovnih automobila kako bi ilustrovala kako asimetrija informacija između prodavača i kupaca utiče na kvalitet proizvoda:

Kupci znaju manje o polovnim automobilima od prodavaca. Strahuju da će biti prevareni (opljačkani) zbog slučajeva prevare koji su postali poznati među trgovcima polovnim automobilima. Njihovo nepovjerenje drži cijene niskim sve dok pošteni dobavljači ne povuku svoje kvalitetne proizvode s tržišta. Na kraju ostaju samo trgovci koji mogu nabavljati dovoljno jeftino ili koji na prevaru mogu jeftino ponuditi svoj proizvod. Isto je i s novim proizvodima. Konkurencija ubija cijene ne samo lošim kvalitetom, već i prevarama i obmanama, a zatim se to spiralno odrazi na cijelu industrijsku granu.

Klasična ekonomska teorija tvrdi da kapitalistički darvinizam s vremenom proizvodi sve bolje proizvode. Međutim, ona radi svoje proračune bez varanja optimizatora procesa i rezultirajućeg nepovjerenja kupaca. Kada su kupci u nedoumici, čini se da uvijek teže jeftinijoj opciji.

0

Hits: 4