Njemačka ekonomija se drži optimizacije procesa umjesto da se usudi na inovacije.

Zamislite digitalizaciju kao potop. Talas plime je odavno došao i zauvijek će promijeniti svijet. Šta mislite da bismo trebali graditi, nasipe ili brodove? Nasipi se podupiru promjenama poput zida kako bi zaštitili sve što je bilo prije. Brodovi, s druge strane, koriste snagu vode da ostanu na kursu.

Činjenica je: Njemačka je vjerojatnije da će graditi nasipe nego brodove.

Većina političara i preduzetnika u Njemačkoj ne fokusira se na inovacije, već na povećanje efikasnosti. Ona želi uštedjeti na ljudima i troškovima gdje god je to moguće. „Made in Germany“ je označavao kvalitet sve do 20. vijeka, ali više od trideset godina fokus je bio na optimizaciji procesa: na bržoj i jeftinijoj proizvodnji. Automatizacija, robotizacija i outsourcing su popularne riječi njemačke privrede.

Ovo dovodi do šizofrenih scenarija: dobavljač automobila premiješta svoju proizvodnju u fabriku u Litvaniji, i zatim veli da je pronašao mnogo „pravednije troškove plata“. Ovo je šamar za zaposlene u Njemačkoj, koji masovno gube posao, ali ih na sljedećem motivacionom sastanku ipak hvale kao „najveće bogatstvo kompanije“.

Takvo ponašanje uzrokuje štetu reputaciji menadžera i političara. Mnogima je neshvatljivo zašto uvijek predstavljaju povećanje efikasnosti kao jedinu alternativu. Istina , težnja za efikasnošću je odavno postala ludost .

Luda stvar je da mnogi menadžeri i sami prepoznaju da nešto nije u redu, ali također, ne misle da mogu učiniti išta povodom toga. Vodeći princip maksimalnog uspjeha duboko je ukorijenjen u mentalitetu rukovodstva trzaja laktom i marljivo se prenosi na slijedeće generacije i svi ga poslušno slijede. Ovo je bolesno u pravom smislu te riječi i podsjeća na opsesivno-kompulzivnu neurozu: Neurotičar prepoznaje svoj poremećaj ponašanja, ali se osjeća osjeća divno u tom stanju, gotovo u potpunisti smiren kao u nirvani.

Postojalo bi mnogo alata za izgradnju brodova za digitalnu poplavu. Istorija inovacija pokazuje da su ljudi uvijek uspijevali da probiju nove terene, preispitaju svoje postupke i poboljšaju svoj život. Pioniri u brodogradilištima start-up-ova, nevladinih organizacija i think tank-ova s ​​pravom euforično viču: “Hajde, gradimo brodove!” Dakle, šta ćete učiniti da ostvarite profit u ovom kvartalu? Oni se zgražaju na samu pomisao na inovacije „iz vedra neba“. Oni ostaju čvrsti u svojim zahtjevima: više posla, više izdržljivosti i još veći pritisak.

Naravno, ova preuveličana slika ne važi za sve menadžere. Ali u pogrešnom sistemu svi postajemo saučesnici. To se odnosi i na zaposlene koji gunđaju kod kuće, a protest ne iznose ni preko praga radne sobe, a ni u u kancelariju ili u sindikate.

Ne trebaju samo “oni gore” pomoć: cijelom sistemu je potrebna terapija.

0

Hits: 8