Nekada je svaka kompanija bila spremna da preuzme rizik sa inovativnim idejama

Dakle, dijagnoza je jasna: njemačka ekonomija zaostaje za konkurencijom i vlastitim zahtjevima. Sistem je bolestan. Ali dosta grdnje. Vrijeme je za konkretne prijedloge terapije. Tretman rasporedimo u dvije cjeline. Prva se odnosi na kompaniju u cjelini, drugi na rad sa radnom snagom.

Glavni problem efikasnosti nervozne kompanije je njen strah od rizika. U njenom zastoju u razmišljanju ima mjesta samo za poznate količine: x plus y jednako je profitu. Na novo se smješka tek kada su sve nevažne stvari utvrđene ili obezbijeđene državnim subvencijama.

Ali tako ne idemo dalje. Ako želite pronaći nešto novo, morate pretražiti. Prava inovacija zahtijeva nepoznato. Ili ste postavili cilj, a da ne znate put: iznajmite filmove ili muziku na osnovu pretplate putem interneta, lansirajte turiste u svemir. Ili možete definisati hrabru rutu bez poznavanja odredišta. Kao Kolumbo, koji je pod sumnjom plovio na zapad.

Ali kako podsticati preuzimanje rizika u nervoznom korporativnom mozgu? Podsjećajući ih na vlastitu mladost!

Svaka osnovana kompanija je rođena kao start-up u nekom trenutku. Imala je obećavajuću ideju i u hrabroj životnoj odluci stavila je sve na jednu kartu. Njeno djetinjstvo je provedeno isprobavajući stvari, razvijajući snove i slušajući potrebe kupaca. Organizaciona faza počela je sa mladima: kompanija je naučila da svoje ideje pretoči u konkretne ciljeve i da ih pretvori u fiksne strukture i procese kako interno tako i eksterno. Nakon što je uspješno narasla, postala je kruta u rutini. Svoje je uspjehe vidila kao legitimitet da samo marginalno optimizuje isprobano. Više se ne postavljaju pitanja – sada se, na osnovu iskustva, zna. Godine su učinile kompaniju, razmaženu uspjehom, slijepom za stvarne potrebe kupaca i zaposlenih.

Menadžeri krutih (gotovo lomljivih) kompanija moraju iz prve ruke iskusiti koliko je teško baviti se inovacijama. Moraju se uključiti u vođenje vlastitih inovativnih projekata kako bi razumjeli šta je njihovim zaposlenicima potrebno za taj proces. Da bi se to postiglo, svako – uključujući i nivo menadžmenta – mora proći kroz korake sopstvene inovativne ideje: od razvoja ideje, prevazilaženja svih otpora, do zrelosti proizvoda. Ovo je jedini način na koji ih možemo podsjetiti da se inovacija ne može forsirati pritiskom na dugme u polusatnim sesijama mozganja.

0

Hits: 4