Nepisani zakoni u inžinjerstvu

Danas je posao u većini slučajeva rad sa drugima u manjim ili većim kolektivima. Oduvijek postoje (nekakva) nepisana pravila ponašanja kako u porodici, komšiluku tako i u firmama. Od toga kako se neko pozdravlja, oblači, vodi dnevnike pa nadalje. Svaka (ozbiljna) organizacija ima i vlastita pravila (zakone) ponašanja koji su izvedeni na ovaj ili onaj način iz Zakona Države, ali i iz određenih etičkih kodeksa i principa.

Davne 1944. godine gospoding King skupio je sve nepisane zakone koji bi trebali da važe u svim organizacijama u kojima ima mnoštvo inžinjera. Iako je 1944. godine II svjetski rat bio nešto što muti razum mnogim ljudima, gospoding King se ipak odvažio da gleda svoja posla, te time pomogne svom timu, ali i svim drugim ljudima širom svijeta. Svakako u to vrijeme mašinska industrija je bila ona najjača i najpoznatija, a uveliko je slijedila elektro-tehnička. Danas je na prvom mjestu informatički inžinjering.

Gospoding King skupio je sve nepisane zakone u jednu knjižicu, ali ih je opisao na takav način da ih je moguće primijeniti na sve inžinjerske grane, ne samo mašinsku! Svakako, u svijetu inžinjeringa jako je mnogo i drugih profesija, posebno u danas primarnom informatičkom inžinjeringu. Stoga, srčano preporučujemo ovu malu, ali izuzetno vrijednu knjižnjicu, kao zbirku nepisanih zakona inžinjerstva ili zakona u inžinjerstvu.

Jedan od citata iz knjige

I.2.6Kad god vas vaš menadžer zamoli da nešto učinite, od vas se očekuje da učinite upravo to.

Kad god vas nadređeni pošalje da izvršite određeni zadatak, imate dva moguća odgovora: (1) učinite to tačno onako kako se traži ili (2) da se vratite i još malo porazgovarate. (Posebno obratite pažnju na ovaj zakon, jer se on ne odnosi samo na vašeg nadređenog, već i na svakoga s kim ste se dogovorili o zadatku koji treba obaviti ili o toku radnje koje treba poduzeti.) Jednostavno je neprihvatljivo ili ne uraditi to, ili umjesto toga uraditi nešto drugo. Ako postanete zabrinuti da planirana radnja nije vrijedna izvršenja kako je prvobitno zadano (s obzirom na nove podatke ili događaje), možete ponovno raspravljati, naprotiv, dužni ste raspraviti o cijeloj stvari, navodeći svoje namjere i razloge kako vaš menadžer to može ispravno preispitati.

Unatoč odgovornosti da učinite tačno onako kako vam je naloženo ili dogovoreno, ponekad ćete htjeti dokazati svoju inicijativu čineći ne samo to, već i nešto osim toga; možda je sljedeća logična radnja postala jasna ili je možda na vidjelo izašla obećavajuća alternativa. To se, u razumnom roku, može učiniti uz izvorni zadatak, a vaša će volja i inventivnost (dovitljivost) biti odmah vidljivi.

Svako kršenje ovog zakona dovodi u opasnost vašu pouzdanost. Ipak, kao i kod mnogih od ovih zakona, povremeno ćete biti prisiljeni prekršiti i ovaj. Učinite to samo kada ste sigurni da okolnosti to zahtijevaju (ekspeditivnost je jedna od takvih okolnosti) i da će se ostali uključeni složiti s vašom odlukom.

Napomena

Knjiga u prilogu je slobodni prevod i prilagođavanje na bosanski jezik. Moguće su svakorazne gramatičke i pravopisne greške, kao i greške kod doslovnog prevođenja. Svakako, preporučuje se original za one koji znaju engleski jezik.

1

Hits: 193