Dobro i loše formulisano znanje

Jako je mnogo tehnika razvijeno i još uvijek se razvija koje pomažu kod pamćenja činjenica, ali i nimalo manje važno razumijevanja cijelog konteksta.

Jedno od pravila, tačnije prvo pravilo pamćenja kaže: Ne učite napamet sve dok ne razumijete ono što učite.

U tu svrhu se navodi primjer kako bi bilo kada bi čovjek koji je naučio čitati Njemački, ali ga ne razumije, sjeo i napamet naučio knjigu iz historije? Svi će se složiti da to što je naučio je apsolutno beskorisno.

Za razumijevanje i pamćenje relativno malog broja činjenica neophodnih za daljnje napredvanje u učenju i obrazovanju neophodno je čuti mnogo toga. Udžbenici, ali i nastavnici mnogo puta griješe tražeći od učenika minimalne, vrijedne i važne informacije dajući im baš toliko informacija koliko treba da upamte. Time učenici uče napamet rečenice iz knjiga ili zabilješki, odgovaraju i dobijaju ocjene, a da ustvari gotovo nikada ne shvate šta i zašto su učili, a još je gore od svega što takvo znanje veoma brzo ispari, pogotovo ako je koncipirano tako da se ne ponavlja nigdje drugdje.

Loše formulisano znanje – Složeno i razvučeno

Veoma čest slučaj jeste takav da pitanje bude takvo da se od učenika traži doslovno (do slova) sve ono što piše u udžbeniku ili bilježnici. Iako je (možda) razgovjetno i u nizu, to je ipak razvučeno i veoma složeno za čovječiji (posebno dječiji) mozak da upamti i razumije.

Primjer:

P: Koje su karakteristike Mrtvog mora?
O: Slano jezero koje se nalazi na granici između Izraela i Jordana. Njegova obala je najniža tačka na površini Zemlje, u prosjeku 396 m ispod nivoa mora. Duga je 74 km. Sedam puta je slanije (30% zapremine) od okeana. Njegova gustina održava plivače na površini. U njenim slanim vodama mogu živjeti samo jednostavni organizmi.

Upravo ovako kako je odgovor iznad, tako nastavnik/ispitivač traži od učenika. Jer je to minimizirano, koncizno, ali složeno. Time se postiže brzina i mnogi će reći efikasnost u prelaženju, odnosno savladavanju gradiva.

Interesantno je zapaziti da se u odgovoru nalazi mnoštvo činjenica, pa bi nastavnik/ispitivač mogao pitanje/a postavljati na drugačiji način.

Dobro formulisano znanje – jednostavno i specifično

P: Gdje se nalazi Mrtvo more?
O: Na granici između Izraela i Jordana.

P: Koja je najniža tačka na površini Zemlje?
O: Obala Mrtvog mora.

P: Koji je prosječni nivo na kojem se nalazi Mrtvo more?
O: 400 metara (ispod nivoa mora)

P: Koliko je dugo Mrtvo more?
O: 70 km

P: Koliko je Mrtvo more slanije od okeana?
O: 7 puta

P: Koliki je zapreminski sadržaj soli u Mrtvom moru?
O: 30%

P: Zašto Mrtvo more može zadržati plivače na površini?
O: Zbog visokog sadržaja soli

P: Zašto se Mrtvo more zove Mrtvo?
O: Jer u njemu mogu živjeti samo jednostavni organizmi

P: Zašto samo jednostavni organizmi mogu živjeti u Mrtvom moru?
O: Zbog visokog sadržaja soli

Na ovaj način nastavnik/ispitivač može mnogo detaljnije da ocijeni učenika, jer je odgovor podijeljen na čak 9 zasebnih činjenica. Čak šta više, test se može napraviti da bude na papiru (umjesto usmeno) sa odgovorima koji iziskuju zaokruživanje ili dopisivanje, čime se umanjuje subjektivnost nastavnika/ispitivača.

Ali, još uvijek je pitanje, kako da učenik nauči, šta da pročita, posluša i pogleda, koja pitanja da pita, pa da bude u stanju da odgovori na svih 9 postavljenih pitanja s razumijevanjem?

Važan dio je ono što spomenusmo u prethodnoj rečenici: koja pitanja učenik da pita? Važno je stoga što nam on govori da se učenici moraju podstaći da postavljaju pitanja bez straha da će biti poniženi na bilo koji način kako od strane ostalih učenika, tako i od nastavnika/predavača, a sve u cilju da u potpunosti razumiju materiju koja se obrađuje.

Opis Mrtvog mora (za učenje)

Umjesto “suhoparne” rečenice koja nabraja činjenice, učenicima se mogu predstaviti sve činjenice u obliku priče koju će lakše povezati – no činjenice svakako moraju naučiti napamet.

Na priloženim 3D reljefnim mapama može se jasno vidjeti da postoji ne samo politička (dogovorena) granica između Palestine/Izraela i Jordana, nego i prirodna (brda, planine, rijeke, jezera, prašume, …). Ta granica se proteže od sjevera gdje dotiče Libanon (Liban) sve do juga gdje dotiče Akapski zaliv. Ta granica je takva kao da je neko povukao prst u pijesku od sjevera do juga, tako da su planine i u Izraelu/Palestini, ali i u susjednom Jordanu.

Između njih je kanjoj unutar kog se nalazi Mrtvo more. Mrtvo more je ustvari jezero, kao što ima mnogo drugih jezera, vodenih površina koje se ne dodiruju sa okeanima, ali se ipak naziva more. U njega se ulijeva nekoliko rijeka iz Libana na sjeveru, Jordana na istoku i Palestine/Izraela na zapadu. Duž sjevernog dijela naprijed spomenutog kanjona protiče rijeka imena Jordan, iz Libana do ulivanja u Mrtvo more. Kao što vidimo rijeka ima isto ime kao i država istočno od Mrtvog mora.

Mrtvo more u kanjonu između planina na istoku i zapadu nalazi se veoma nisko. Toliko nisko da je niže od visine vode u okenima i morima. Kada bismo napravili kanal između okeana i Mrtvog mora, voda bi se ulila u Mrtvo more. Površina vode Mrtvog mora je više od 400m (radi lakšeg pamćenja, 400 se rimskim brojevima piše CD) ispod površine voda okeana, odnosno kako se to kaže ispod nivoa mora. Dugačko je 74km (za lakše pamćenje, kaže se da je broj 74 anđeoski broj). Čak je sedam (7) puta slanije od dugih mora. (Radi lakšeg pamćenja, ima 7 svjetskih čuda – veliko je čudo i 7 puta slanije Mrtvo more od drugih mora). To znači da je čak 30% onoga što se nalazi u Mrtvom moru so, a prestalih 70% je voda. Zbog tolike količine soli voda je veoma gusta, kao kada naspemo mnogo čokolade u prahu u mlijeko i onda ne može, recimo keks, da potone. Zbog toga (velike količine soli) ni ljudi ne mogu da potonu u Mrtvom moru i svi neplivači veoma brzo nauče plivati.

Svi znamo kako je so gorka kada se uzima u većim količinama, a vidimo da Mrtvo more ima mnogo soli. Zbog toga što ima jako mnogo soli ni jedna životinja ne može da živi u tim vodama, osim nekih jednostavnih organizama, kao što su bakterije i gljivice. Ako bismo donijeli ribu ili neku drugu vodenu životinju i pustili je u Mrtvo more ona bi odmah uginula, zbog toga se Mrtvo more naziva mrtvim, jer sve umrtvljuje.

0

Hits: 46