Setita bint el-Kadi ebu Abdullah el-Hussein ibn Ismail ibn Muhammed ed-Dabi el-Bagdadije (Engleski: Setita bint al-Qadi Abu Abdullah al-Hussein bin Ismail bin Mohammed al-Dabi al-Bagdadiya, Arapski: ستيتة بنت القاضي أبي عبد الله الحسين بن إسماعيل بن محمد الضبي المحاملي البغدادية)

Setita je bila svestrana za današnje shvatanje svestranosti, a posebno za ono u kom je živjela. Umrla je 987. godine u Bagdadu gdje je i rođena. Bavila se arapskom literaturom, hadisom kao i pravom. Stoga je bila čest gost u sudnicama kao sudski vještak, jer je veoma dobro poznavala islamsko pravo. Također, smatra se da je bila vrhunski stručnjak, danas bismo rekli, ekspert, za matematiku, jer je njena ljubav prema matematici izrodila veoma uspješne metode računanja u artitmetici, po čemu je ustvari najviše i poznata. Osim što je voljela praktičnu matematiku, bavila se i teoretskom, pa na taj način smo u mogućnosti doći do spisa koje je pisala i vidjeti na kom nivou znanja i razmišljanja je bila jedna žena prije više od 1000 godina u islamskom/muslimanskom svijetu.

Vjerovatno zasluge sa sve njene uspjehe na polju nauke bi trebalo pripisati njenom ocu, koji je bio vrhunski učenjak tog doba, ali i posebni zaljubljenik u nauku. Cijelo pleme ili porodica el-Mahamili (Engleski: al-Mahamili, Arapski: المَحَامِلي) je bilo poznato po nauci i gotovo svi članovi su pohađali tadašnje visoke škole.

0

Hits: 1