(Savremeno) obrazovanje u BiH

Već dugo sam zagovornik da sve što se objavljuje u BiH treba biti na bosanskom jeziku. Za to sam navodio jako mnogo razloga, ali sam baš uvijek nailazio na izrugivanje i podsmijeh, a posebno od mojih kolega informatičara. Nažalost, gotovo 100% informatičari u BiH imaju kompleks niže vrijednosti kada je u pitanju engleski ili pak maternji jezik, zavisi kako se gleda.

Evo sada s ovom pandemijom itekako se pokazalo da naše obrazovanje ne može bez bosanskog jezika mrdnuti milimetra!

Nigdje ni jedne aplikacije za djecu kako naučiti govoriti, pisati. Nigdje niti jednog videa od te tolike silne, prepametne zajednice tako obrazovanih i tako stručnih ljudi u svijetu računara, informatike i informacija! Nema! Podbacili smo tu svi skupa, svi do jednog, bez izuzetka! Ali, i ovdje ćemo mi rado naći nekoga druga da ga okrivimo, a sebi da pripišemo opravdanje, manje ili veće.

Svejedno. Svoje djece radi, ali i zbog djece mnogih drugih, počev od prijatelja, komšiluka, rodbine pa nadalje odlučih da sastavim barem nešto materijala i nešto aplikacija i video materijala iz susjednih/komšijskih zemalja, a koje mogu dobrano roditeljima pomoći u narednih nekoliko sedmica.

Obzirom da je gradivo cijele osnovne škole od prvog do devetog razreda itekako obimno, to zbog ograničenosti prostora neću moći ponuditi cijelu listu, ali ću se truditi da listu dopunjavam i pozivam zajednicu da se priključi dopunjavanju liste. Pokažimo koliko nam je stalo do nas samih, ali i do svakog pojedinog insana ono barem u ovim teškim trenucima.

0

Hits: 1