Naše pametno Sarajevo IV

Nakon 10 (deset!) idejnih projekata jedan evo fin, razuman. S jasnom vizijom sta se želi postići projektom i na koji način.

Da, “obradih” deset idejnih projekata, da vidim šta nam to nude pojedinci i razne institucije koje bi glavni grad jedine nam, prelijepe Bosne i Hercegovine učinili Pametnijim.

Identification and digitization of urban greenery on 2 km2 (Stari Grad)

Prije nego kažem šta mi je nejasno kod ovog idejnog projekta ili šta mi se ne sviđa želim da pohvalim ljude iz asocijacije ahitekata u BiH (Nije mi bilo mrsko da ih potražim i vidim šta rade. Za one znatiželjne: https://aabh.ba/).

Nisam upratio koji je budžet za ove projekte, ali 2 kvadratna kilometra nisu ništa! Posebno ne u Starom gradu na koji se idejni projekat poziva. Još ako se bude obrađivala uža gradska jezgra, to u konačnici predstavlja broj stabala nabrojanih na prste ruku, i možda nogu.

Također, vizija, šta se želi uraditi je veoma jasna. Označiti (mi to popularno ovim modernim jezikom kažemo markirati) zelene zone, pa i svaku pojedinačnu stabljiku, predstavlja svakako jedan veoma hvale vrijedan projekat, za svakoga onoga ko razmišlja o zelenilu, zdravom životu, novim planiranjima grada za narednih 100 godina pa i više. Međutim, smatram da takav jedan projekat treba da dođe kao potreba, a ne, da se pravi nešto što ni sada, a ni za narednih barem 10 godina zasigurno niko neće koristiti. Nemamo ispunjeno jako mnogo potrebnih preduslova, tako da iako je ideja odlična, ponukana zdravim pretpostavkama, smatram da je u ovom trenutku totalni promašaj. I opet se vraćam(o) na već mnogo puta spomenuto pitanje: Jesu li ovi projekti za Zeleno Sarajevo ili Pametnije Sarajevo?

Electronic public transport — Electric mopeds

Evo drugi puta ista ideja. Zato ćemo samo staviti link, na članak u kome se objašnjava sve vezano za ovu ideju.

Naše pametno Sarajevo

Green Mobility Project (GMP)

Isti komentar, kao i za ovo iznad. Plus, valja voditi računa da se u Sarajevu u toku godine može voziti neki oblik motocikla najviše 60tak dana. Ostalo, ili je kiša, ili će kiša, ili je neopisivo hladno i slično. Nismo mi Florida!

Naše pametno Sarajevo

EAR (Energy Against Rubbish)

Da ne lajem! Neko je uspio povezati broj kamiona za odvoz smeća s kvalitetom zraka u Sarajevu! Ne znam šta da kažem, osim: Allah salamet!

A da ne govorim kako se potrudio neko opisati šta nam nudi ovaj idejni projekat. Mislim da bi nam vas dunjaluk pozavidio.

Smart Impact — impact measurement as a service

Ovo mora da je neko pravo pametno rješenje! Odoh pročitaj još koji put. Naslov je obećavajući, nemam riječi.

Ne znam kako vama koji ovo čitate, ali meni ovo više nimalo nije ni smiješno, ni žalosno. Zaista ne nalazim riječi kako da opišem ovaj neprofesionalizam, bahatost, …

Ovo samo treba viceve smišljat za svaku ovu nazovi ideju.

MojTaxi in Hotels and Restaurants in Old Town

Evo jedan i na bosanskom!

Mislim da znam vlasnika ideje MojTaxi, ali nisam 100% siguran. Kako god. Sama aplikacija jeste jedinstvena i inovativna na BH tržištu, ali je beskorisna, ako korisnik na toj aplikaciji jednostavno nemože da upiše gdje želi da ide. Dobije listu taksi prevoznika, (barem orijentacionu) cijenu i kada tamo može stići, te tek tada klikne da nastavi dalje. Isto važi i za ova gladila koja bi bila postavljena u male kutije, pa u hodnike hotela, restorana, pa i na ulici na kraju krajeva. Ideja dobra, ali zbog toga što je nepotpuna, smatram da je potpuno beskorisna.

I da, ova aplikacija za sada zaista ima veze s Smart City. Nažalost, nije završena, pa tako da to ne predstavlja, ali ako bi bila završena, bila bi baš idealan dio jednog Pametnijeg Grada. A o Zelenom Gradu, koji se kroz svaki projekat pokušava progurati, ne znam šta da kažem zaista. Kakva ba zagađenja i bakrači od taksi vozila u gradu veličine Sarajeva?

CarShare

Ne znam šta da kažem za ovo, osim da je ovo klasični BlaBla projekat. Ko ne zna šta je to neka progugla (evo me onaj jedna što je rekao, da guglamo). U svijetu je ovo veoma popularna stvar. Naravno, naišlo se tu na milion prepreka, ali pošto je to već haman pa stara stvar vani, to bi ovdje trebalo samo to kopirati, ili jednostavno kupiti licencu ili šta već i gotova stvar.

Smart Urban Planning Tool

Moram priznati da sam se dobro zamislio čitajući opis idejnog projekta. Ovo je zasigurno veoma dobra, moderna, i korisna stvar. Nisam siguran da se može bilo kako uklopiti u budžet (mada ne znam ni koliki je, ali ovako nešto može koštati milion EUR), kao i vrijeme izrade.

I slično kao s označavanjem zelenih površina. Smatram da bi ovakvi projekti trebali biti kao izraz trenutne potrebe, a ne nešto što će se izraditi i niko živ to neće koristiti narednih godina, a možda i decenija.

Sve u svemu, sviđa mi se ideja, ali kao što rekoh, ne znam koliko je korisna u ovom trenutku.

AIR POLLUTION RESTRICTION AND TRAFFIC OPTIMIZATION IN SARAJEVO PILOT AREA

Ni jedne jedine rikeči o projektu. A očekuje se dobiti neke pare. Svašta!

FUTURE STATION

Ovo sam ubijeđen da je pisao neko ko je student ili svršenik ali bez dana ikakvog iskustva u bilo čemu. Moram reći, čestitam druže na hrabrosti i na ideji. Ali je ideja bezveze. A bezveze je samo iz jednog jedinog razloga. Zato što se ne uklapa apsolutno nigdje! O preduslovima da bi ovakva jedna stanica postojala suvišno je i komentarisati.

MyCity/MojGrad App: MOBILE WEB APPLICATION FOR REPORTING PROBLEMS TO AUTHORITIES

Ovo je jedna veoma odlično razmišljanje. Sviđa mi se! Nemam uopšte uvida u to na koji način se želi realizovati ovakav jedan projekat. Tako da ne mogu reći ništa specijalno o samoj implementaciji, da li je dobra ili ne. Ali ideja je dobra, sviđa mi se!

Ono što želim reći je da je ovo veoma, veoma složena stvar. U svijetu imamo svega par kvalitetnih softverskih aplikacija koje se bave Zviždanjem (Whistleblowing), obzirom da je to veoma složena stvar, kako rekosmo. Oni koji se razumiju u informatiku znaju koliko je teško ispoštovati milione nekih zahtjeva da stvar bude praćena, nadgledana, a da se identitet zviždača sačuva, zatim dokumente i informacije koje prosljeđuje, pa kome ih prosljeđuje i slično.

Ideja je dobra, ali ne znam je li baš za ovaj pilot projekat neki. Možda jeste, nemam pojma. Nemam uvida u detalje. I tu i tamo je dio nekog Smart City.

Traffic & Air Quality Monitoring and Analytics

Neko bi mogao reći evo isti projekat kao onaj neki iznad. Ali, nije! Onaj iznad projekat koji smo obrađivali opisivao je da bi neko uzeo neke pare da instalira par nekih uređaja po gradu i da imamo displeje, tako da ujutro kad ustanemo, umjesto da udahnemo i pogledamo u nebo i vidimo kakvo je vrijeme, mi bismo pogledali u taj displej. Kod ovog projekta, kako vidimo, nema nikakvog displeja, nego se podaci skupljaju pa da bi se mogli iskoristiti za daljnju analizu.

I opet pitanje kao i kod mnogih drugih na isti fazon: A kome ovo treba? Lično, mislim da je čisto bacanje para. Instalirati nekakve uređaje, da bi nekad, neko, negdje, možda, koristio za nešto, u neke svrhe?!

Green Machine air quality open data inclusive platform

E ovo sam ostao šokiran, ali baš! Tako pozitivno šokiran nakon svih ovih silnih ideja i projekata. Bilo je i drugih finih ideja, dobrih, ali ovo je jedina potpuna, cjelovita, s tačno određenim početkom i krajem. S jasnim ciljem. Prosto nevjerovatno! Ono, srce mi ko Trebević. Još kad vidjeh da je inicijalno ideja od naših ljudi, tu iz Sarajeva, ne znam šta da kažem. I da, ovo je jedina ideja do sada koja u potpunosti, s ciljem i realizacijom odgovara ideji Pametnijeg Sarajeva. Neko može imati odličnu ideju, ali da promaši temu. Kao ono kad u školi đak napiše odličan sastav, ali nije dobro pročitao naslov — šta se tražilo. E tako su ovi neki projekti iznad, međutim, za ovaj izražavam oduševljenje. Svaka čast!

SmART Theatre

Ovo meni kao neki scenario za neku predstavu. Ili nisam razumio autora.

Smart Street Lights of Sarajevo

Ovo sam upratio negdje na društvenim mrežama neke naslove, ali nisam tada shvatao o čemu se radi. Uglavnom, neko je napadao trnutnu šestorku (je li ono se ovako zovu ovi što su vlast sada?) kako Pametnije Sarajevo nije zamijeniti postojeće sijalice s LED sijalicama.

Ovdje se malo udrobilo svega kako vidim. Ili možda i ne razumijem baš šta se želi postići ovim projektom, obzirom da opis projekta govori mnogo, mnogo više nego što su je to ulična rasvjeta. Svi znamo da se električna energija ne može skladištiti. I to je ustvari najveći nedostatak iste. Zbog toga su elektrane nekada davno pritiskale gradove, države, regije da imaju i aktivno koriste uličnu rasvjetu. Elektrana mora da radi, koristio neko električnu struju ili ne koristio. A elektranu nije moguće ugasiti kad hoćeš i upaliti kad hoćeš. Veoma je to kompleksno, čak i više od toga. Naravno da svi trebamo da podržimo projekte koji idu ka ekološkoj svijesti, smanjenju zagađenja i slično, još uz to ako su to pametni sistemi koji mogu neki grad ili sredinu učiniti pametnijom, kao u ovom slučaju Pametijim Sarajevom, zašto ne. No, volio bih čuti šta kaže struka vezana za elektrane, obzirom da BiH nema ni fabrika koje je nekada imala i koje su radile u trećim smjenama i slično.

Smart Parking for better Old City sarajevo

Već sam spominjao negdje drugdje, dok sam davao komentar za neku drugu ideju da su informacije o dostupnosti parking mjesta nešto što Sarajevu treba zadnjih 20 godina. Ali praviti to da bude dostupno na mobitelu, vebu? To ću ja dok vozim otvarati telefon da vidim gdje ima parking mjesto? Kačiti se na neku veb stranicu? Svašta da čujem. Ideja je odlična, ali kao što sam prije rekao, pokazatelji (neke vrste displeja) moraju biti postavljeni na ključnim raskrsnicama u gradu s jasnim pokazateljem koliko još slobodnih mjesta ima na kom parkingu. Jednostavna stvar, da ne može biti jednostavnija! Ostaje pitanje koliko je ovo dio projekta Pametnije Sarajevo.

HOV Lanes: The Future of Sarajevo’s Roads

Interesantna stvar. Nikad čuo prije za ovo nisam. A pošto nisam nikada čuo, nije red ni da komentarišem. Nemam blage veze da li je dobro ili nije, ali ću zasigurno malo istražiti da vidim o čemu se radi.

I nešto razmišljam. Kako da za ovakav jedan projekat se dadne građanima da glasaju? Između ovog projekta i nekog tamo — može se izabrati po želji. Smatram se nekim ko ima relativno dobro saznanje i informacije o mnogo čemu, ali za ovo ne sjećam se da sam ikada čuo niti sam u životu razmišljao u ovom smijeru. Da bih mogao recimo glasati za ovaj prijedlog, moram odvojiti još par sati na istraživanje da vidim zaista šta je ovo. Čemu služi, prednosti, nedostaci, … Jedno je šta je autor idejnog projekta napisao, a nešto drugo je šta je stvarnost. Zbog toga i pišemo sve ove recenzije, valjda.

Safe Air

Opet zagađenje zraka i Pametnije Sarajevo. A da mi bi više skontati šta se hoće ovime, olakšalo bi sve umnogome.

Zamišljam, ujutro se budim, dobijam poruku na viber:
Danas je zrak veoma nezdrav. Ostani kući. Iziđi u prirodu.

A vamo, od šefa već 7 propuštenih poziva i 20 poruka, gdje sam, zašto se na poslu nisam nacrtao dva sata ranije, jer projekat kasni, …

Neptun Platform for Smart City Sarajevo

Oj, Aleme, kućo stara!

Kaže se u opisu. Mi ćemo napraviti sistem koji će: pa nabraja, nemere se završit za tri godine ono što piše. A na osnovu čega? Gdje vam je iskustvo u tome? Ko će to testirati? Gdje je pilot projekat da vidimo je li to održivo? Da ne pitam koliko će koštati. A nabrojano je, sve što se u datom momentu neko mogao sjetiti šta bi se u gradu moglo digitalizovati. I opet, postavljam pitanje, a šta je od svega ovdje dio jednog projekta nazvanog Pametnije Sarajevo?

Introduction of Environmentally-Friendly Buses Into Public Urban Transport

Već mi je dojadilo ovo oko Zelenog Grada, ispuštnih gasova, CO2, čestica u zraku i ostalog. Sreća pa je ovo zadnji idejni projekat ove godine. Autobusi na plinski pogon i Pametnije Sarajvo. Oprostite mi, ali ja ne vidim apsolutno nikakvu vezu između ovoga.

0

Hits: 1