Naše pametno Sarajevo III

Ne znam ko me tjera da sve čitam, nerviram se i komentarišem. Što rekao jedan moj dobar ahbab: Idi ba Asime živi svoj život, nemereš ti krivu Drinu ispravljati. Možda čovjek i ima pravo. A brezbeli ima. Samo, što tako ja, ne bi bio ja. Ako me ovakve stvari izjedaju, šta bi tek onda u toj situaciji bilo?

A kad smo kod krive Drine. Ne pokušavam ja uopšte ispraviti njenu krivinu, nego je očistiti od svakoraznog smeća na koje smo se čini se svi navikli i potpuno nam je prirodno. Umjesto da svako doprinese makar i malim išaretom, mi namjerno, svjesno glavu okrećemo. Sebe ubjeđujemo kako to nije naš posao i kako ima tamo negdje neko ko treba o tome da se brine i u tom zanosu samoubjeđivanja frljacnemo otpadak u tu istu Drinu.

Ne znam ima li smisla ići sve ovo redom čitati i davati ove komentare i prijedloge za promjenu? S druge strane, ako ovdje stanem, naći će se oni koji će reći, pa ja, to ti navijaš za nekoga, pa druge oblatio! Svijetu se nemere ugoditi, to valjda svi znamo. Ne znam ima li smisla, zato što jutros dok čitah ovaj novi u nizu idejni prijedlog veoma sam se rastužio i razočarao.

SAY NO TO GERMS IN PUBLIC TRANSPORTATION

Kako samo moćno zvuči ovaj naslov! Šta nam on govori? Na engleskom? Na bosanskom? Na bilo kom jeziku i kakve pobogu on ima veze s Smart Sarajevo? Kao što smo konstatovali prije, svi se nešto pozivaju na ekologiju, zagađenost zraka (to je ono kad u medijima pročitamo tu stranu simpatičnu riječ — air polution), CO2 (šta ono bi ovo?), jer to je u svijetu moderno, a i stranci će dat pare za to. Mi ćemo malo to nešto kao odraditi i uzet dobru lovu. I jesmo li već jednom odlučili, hoćemo li Pametno Sarajevo ili Zeleno Sarajevo?

Ali, dobro. Za početak da stanemo i vratimo se na tekst, pokušamo ga analizirati, kao i par komentara ispod, da vidimo o čemu se tu zaista radi.

Neka poznata firma iz Sarajeva čiji vlasnik je još poznatiji u društvu (očito nisam dio tog društva, jer prvi put čujem za firmu, a i pomenutog gospodina) napisali su nekoliko rečenica pozivajući se na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i javni prevoz u Londonu, kako bi nam dali do znanja da je to neka veoma ozbilja stvar, bez koje ne možemo.

Ali, pozivanje na WHO i to šta oni misle o zarazama i prenosima klica, virusa i ostalih malih sitnih hajvana što bihuzure insana i golem mu deverat čine, nikako nema veze s nastavkom. Takva jedna stvar itekako ima veze s nekim projektima tipa Eco City ili Smart City, tj ekološki grad i pametniji grad, ali s dezinfekcijom javnog prevoza i to u trajanju od četiri mjeseca, baš nikakve. I molimo vas, ali molimo vas, plačnim glasom, prestanite da građane ovog grada i ove države smatrate glupim!

Kao, mi ćemo dezinfikovati ultramodernim, svjetski popularnim i treba li reći bezobrazno skupim, sredstvima četiri mjeseca naša trošna vozila gradskog prevoza kroz čiji pod se vidi asfalt, i to će smanjiti zagađenje zraka, povećaće povjerenje građana u gradski prevoz i smanjiće emisiju CO2 (a šta mu ga više dođe ovo?). — ovdje čitalac nek doda po želji vlastiti komentar, da ne bude Asim vazda grub, a i da ne ispadne da nekoga vrijeđam. Ako mene i nas sve vrijeđaju, mi ne smijemo nikako uzvraćati. Treba imati dostojanstvo i znati na koji nivo se nikada ne spuštati.

Neko se odvažio pa je napisao veoma sličan komentar ovom mom iznad. Kako to vi mislite smanjiti zagađenje u Sarajevu dezinfekcijom vozila, na šta se predstavnik te neke popularne firme koja je dala ovaj idejni projekat veoma trzn’o, pa je i odgovorio u smislu: Što si tako glup? Proguglaj malo, zaboga!

Bilo je i drugih komentara, nešto u smilu: Ne vidimo uopšte koliko će to koštati i kako mislite da će sredstva biti korištena? Opšte je poznato da vozila javnog prevoza moraju biti dezinfikovana perodično i za to postoje veoma strogi Zakoni i zakonske regulative i Pravilnici. Međutim, odgovor koji smo dobili je bio u smislu: Sve smo objasnili u uvodnom tekstu, pa molimo da se pročita, prije nego se komentariše.

Ono na čemu iskreno čestitam autoru jeste marketing koji je napravio. Stabilnoj firmi je ništa uložiti 500–1000 maraka za promociju svoje ideje i poziv ljudi da glasaju za istu. To naravno stvara donekle nelojalnu konkurenciju, jer neki studentski projekat (nadam se da takvih ima — nisam još sve pročitao pa ne znam) sigurno je da nema taj novac i oslanja se samo na to što ima i malo društvene mreže i to je to. Ali, to je svijet u kom živimo. Da li ga treba mijenjati? Slažem se da treba, no, …

Ne bi ja ovdje više ništa. Iznervirao sam se može mi bit nekoliko dana, a možda i sedmica. Haman sam neki lik što se veoma lahko iznervira, šta li.


Do čitanja — svako dobro Bosno i Hercegovino!

0

Hits: 1