Naše pametno Sarajevo II

Nakon što neki pročitaše prvi dio moje analize prijedloga projekata za Smart Sarajevo (kao da je sada Glupo Sarajevo) rekoše mi kako sam brutalan. Vjerovatno i jesam. Ako su nekoga povrijedile čiste činjenice, s tim zaista nemam ništa. Trudim se kako u pisanju tako i u bilo kojoj vrsti komunikacije nikada nigdje i nikoga ne uvrijediti, a u pisanjima prozivati imenom i prezimenom. To što se neko pronađe, do njega je.

Ali, idemo dalje.

NEXT BUS – BUS TRACKING SYSTEM

(Kada je) Slijedeći autobus – Sistem za praćenje autobusa, bi bio naziv ovog idejnog projekta na lijepom, pitkom, bosanskom jeziku. Ove sve projekte koje pročitah do sada, ili gotovo sve, kao da je pisala jedna osoba. Uvijek se pokušava ugurati neka kao ekološka osviještenost građana. Treba da se odluči ovdje, hoćemo li Pametno ili Zeleno Sarajevo. Da znamo s čim baratmo. Nekako dobijam osjećaj, mada se to iz teksta ne da zaključiti, da onaj ko je ovo pisao, uopšte ni ne zna šta je CO2, na koji se malo, malo poziva (samo moj neki subjektivni osjećaj).

Činjenica je da imamo katastrofalan gradski prevoz. Da građani ne znaju ništa o tome kada prevoz treba da dođe i da li će uopšte i doći i slično. Nije rijetkost da se dogodi da autobusi na nekoj liniji ne saobraćaju danima, sve dok se takva informacija ne pojavi u medijima. Pa se onda nešto kao pomjeri s mrtve tačke za neko vrijeme. Svaka ideja koja ide ka tome da se popravi usluga gradskog prevoza više je nego dobro došla. Gradski prevoz jednog grada je njegova žila kucavica.

Da ne bih previše trošio vremena na analizu prikazanog teksta, jer nedostaje jako mnogo detalja, to ću ovdje dati prijedlog, šta i kako bih ja napravio. To svakako ne znači da sam ja neki najpametniji lik, niti da je moj prijedlog odličan. Nego samo moje viđenje rješenja za ovaj problem.

Ako se pogleda kako stvari funkcionišu u Zapadnim zemljama, koje, svakako, pokušavamo kopirati koliko god je to moguće, uvidjećemo da je koncept veoma interesantan. Naime, u vlasništvu Grada je server koji pruža RESTful API (ovo je neka programerska stvar, za one koji se ne razumiju u programiranje) i koji je u potpunosti besplatan za nekomercijalne usluge (posebno studentske projekte, a Sarajevo je također univerzitetski grad). Krajnje tačke koje je moguće naći na tim serverima pružaju veoma veliku lepezu informacija, a koje se mogu iskoristiti u bilo kojim, tzv. trećim aplikacijama. Ne znam da li je to dio GDPR-a ili ne. No valja se o tome dobro raspitati, kako s GDPR, tako i s sigurnosne strane (teroristički napadi, pljačke raznih vrsta, bjegstva, …), o tome da li je moguće vidjeti poziciju vozila u realnom vremenu. Ono što možemo da nađemo u gradovima na Zapadu je vrijeme kašnjenja. I to je sve što ćemo naći za odgovarajuće prevozno sredstvo na odgovarajućoj stanici, a što je povezano sa cijelim tekstom koji opisuje ovaj idejni projekat.

Da bi se jedan ovakav projekat implementirao potrebno je da se ispuni jako mnogo preduslova. Mislim na projekat RESTful API servera. A sve ostalo je “samo” kačanje na njega i vizualizacija raznih rješenja.

Neki od uslova su:

  • Sve stanice moraju imati svoj serijski broj s tačnom geo lokacijom
  • Svaka stanica mora imati listu vozila (linija vožnje) koja se zaustavljaju na toj stanici
  • Svaka stanica, za svako vozilo (liniju vožnje) mora imati tačno određeno vrijeme (u sekundu) kada se to vozilo mora pojaviti na toj stanici, te kada s nje poći ka slijedećem odredištu.
  • Sva vozila javnog prevoza (bila ona privatna ili pod ingerencijom komunalnih preduzeća) moraju imati uređaj s serijskim brojem preko kog se može pristupiti svim neophodnim informacijama o vozilu (ne samo trenutna geo lokacija)
  • Ako će se u sve ovo ubaciti i ona vozila na podjelu, spomenuta u prvom dijelu, i ona također moraju biti dostupna preko ovog centralnog sistema

Na osnovu ovih i još dodatnih informacija, koje mi u ovom trenutku ne padaju na pamet, moguće je na trećim aplikacijama ostvari vizualni prikaz npr:
Korisnik se nalazi u ulici Azize Šaćirbegović na broju 2 i želi da se preveze do ulice Bolnička broj 5.

Koristeći usluge RESTful API servera moguće je korisniku ponuditi nekoliko opcija prevoza, i raznih kombinacija (autobus, tramvaj, biciklo ili skuter na podjelu, trolejbus, pješačenje, …), a koje će prikazati skoro pa tačna kašnjenja za svaku opciju. Time korisnik može da izabere najpovoljnije i optimalno rješenje za prevoz.

Izrada RESTful API servera je veoma zahtjevna stvar i vjerovatno bi to mogao biti ovaj idejni projekat. Ništa više od toga, za početak! Ono što bi trebalo uraditi kasnije je, npr:

  • Aplikacije za mobilne uređaje putem kojih se može dobiti optimalna putanja od-do
  • “crno-bijeli” displeji sa pozadinskim osvjetljenjem na stanicama koji bi pokazivali kada treba da dođe slijedeće vozilo po redu vožnje + eventualno kašnjenje
  • Nakon implementacije nekog sistema elektronske naplate karata obezbijediti mogućnost kupovine svih mogućih vrsta karata, vremenski ograničenih ili za određenu dionicu putem mobilnih aplikacija ili pak veb stranice
  • Veliki displeji u boji na kojima bi se na veoma lijep, dizajnerski uređen način prikazivalo stanje saobraćaja za trenutnu stanicu.
  • Nekada u međuvremenu (za oglašivače je to interesantno) imati displeje za prikaz stanja u vozilima. Nešto nalik onome što sada imamo u centrotrans autobusima

Idealno bi bilo s Gradom i sponzorima dogovoriti da RESTful API server bude open-source rješenje čiji kod bi bio svakodnevno ažuriran i objavljivan na nekoj od javnih platformi za podjelu koda, kao što je GitHub, GitLab, Bitbucket i drugi. Time bi se postigle višestruke, gotovo nebrojene mogućnosti, a i sam Grad bi dobio jedan ogromni marketing u IT svijetu.

Ovo je svakako sve u fazama, pri čemu valja voditi računa da prve implementacije obavezno moraju biti pokrivene video nadzorom 24/7, zbog toga kakvo smo društvo.

Eto, ako pobijedi ovaj idejni projekat, nemoj sutra da bude da vam nisam dao ideju kako napraviti rješenje na najbolji mogući način. A vi unaprijedite sve što sam fulio i mirna Bosna.

Neki drugi dan nastavljamo, ako Bog da.

0

Hits: 1