Mehmed iz treće galaksije

Budi se Mehmed naspavan i odmoran. Čim je oči otvorio, nije prošlo ni par sekundi oglašava se kućni pomoćnik — KP (Home assistant) iz ćoška. Prvo se oglasi kao neki žubor potoka na izvoru s hladnom vodom u vrelim ljetnim danima, kako Mehmeda svoga ne bi uplašio, a onda mu kaže da ponavlja za njim. KP mu izgovara riječi molitve i motivacije koje ispunjavaju njegovu dušu, daju mu elana za nove izazove i ohrabruju ga. Molitva mu pomaže ne samo u njegovoj psihi nego i kod njegove duše. KP je vremenom naučio da je duševno zdravlje podjednako važno kao i fizičko i mentalno.

Kada završi s molitvom i motivacionim govorom KP Mehmedu savjetuje da ustane i ode do kupatila. Mehmed je sinoć sijelio s društvom, nalio se domaćeg soka od zohve, pa usput dok ide ka kupatilu podsjeća ga KP njegov da na WC šolji ne valja ni misliti, a kamoli šta drugo osim nužde vršiti. To nije dobro za njegovo emotivno stanje, njegovu psihu i njegovu dušu. Na WC šolji je neophdno ostati što je moguće kraće.

Taman Mehmed što htjede ustati s WC šolje, kad mu KP veli, nemoj da zaboraviš oprati se lijepo, moj dobri Mehmede.

Ustaje Mehmed i pere tijelo i zube, a KP ga sve sjetuje i veli, 30 sekundi je prošlo kako pereš donju desnu vilicu, sada pređi na lijevu. I sve tako dok ne završi.

Potom ga KP savjetuje u skladu s vremenom vani i očekivanom vremenskom prognozom, te planiranim aktivnostima, šta da doručkuje, koji sok da popije. Već prije mu je savjetovao da kahvu treba izbjegavati i stalno se s Mehmedom svađa oko toga. Pokušava da ga ubijedi na razne načine njegov lični mudrac iz ćoška kuće, ali tvrda Mehmedova glava iz treće galaksije ne popušta. Razljutilo je to par puta Mehmeda, pa je utrnio (ugasio) KP i mislio da može da živi kako se živjelo nekada. Nekada ne da nije bilo KP-a, nego nije bilo ni struje, pa svijet živio, radio, stario, razmnožavao se i umirao bez posebnijeh belaja, sam je sebe tješio i hrabrio. No, nakon samo par dana vidio bi Mehmed da se na KP i previše oslonio i da ga mora ponovo prištekat (upaliti).

KP je uznaperovao u trećoj galaksiji i baš je dobar privatni motivator, šejh, učitelj, pomoćnik i savjetnik. On Mehmedu pomaže oko svega. I kad će ići na spavanje i šta će jesti i koliko. KP Mehmedu je napravio i procjenu na osnovu njegovog DNK prema čemu ima sklonosti, koje knjige treba čitati, koje škole pohađati. Koliko minuta treba da čita koju knjigu i koliko minuta da piše zabilješke.

KP Mehmedu svako malo se oglašava, što iz ćoška kuće, što s bežične male slušalice koju noha u svom uhu stalno, a koja očitava sve parametre njegovog života. Sve se to skuplja na jedno mjesto, obrađuje veoma detaljno, studiozno i pametno. Nekada se to zvalo vještačka inteligencija — AI (Artificial Intelligence), ali danas u trećoj galaksiji to niko ne zove više tako, jer je to postala normalna pojava, svakodnevnica bez koje se ne može. Radije se to zove lični pomoćnik ili lični savjetnik.

Tako KP zna kada Mehmedu šta kazati, i onda Mehmed more da živi s vrlo malo stresa. Cijeli život mu je isplaniran. KP mu je i hanumu našao još davno prije nego što ju je i upoznao. Pratio je KP aktivnosti Mehmedove u mladosti, kao što je neki drugi KP pratio aktivnosti buduće Mehmedovce, pa su se KP-ovi tako dogovorili i jednog dana poslali zahtjev za prijateljstvo na društvenim mrežama. Od tada su Mehmed i Mehmedovca nerazdvojni. Ako išta Mehmed kod KP voli to je što mu plaho pomaže kod hanume njegove. Beli zna šta ona voli, kad je raspoložna, a kad nije. Tako Mehmed nikad ne zaboravi (ustvari mu to njegov KP kaže, ali nemojte da ga odate) na neki važan događaj ili da kupi stvar koju baš njegova hanuma plaho voli. Ako je danas ona nešto neraspoložna bila njen KP javi Mehmedovom KP, pa tako Mehmed ponese iz čaršije štagod vazda da obraduje hanumu svoju. KP ima sposobnost da planira svaku sekundu Mehmedova života. Ljudi iz prošlosti s Plave Planete bi rekli kako je to sve čudno i zastrašujuće, ali Mehmedu je to, a vala i njegovoj hanumi, potpuno prirodna stvar bez koje ne mogu da zamisle svoj život.

Ako je vrijeme vani loše, KP ima veoma precizan plan kako Mehmeda ipak učiniti radosnim, veselim, aktivnim. KP mu pomogne oko toga plaho. Prvo mu kaže šta da jede, šta i koliko da pije, a zatim šta da radi. Nekada Mehmedu pomogne čitanje neke knjige, nekada šetnja, a nekada trčanje ili plivanje, sve to Mehmedov KP zna veoma dobro da procijeni i tako ga i sjetuje.

5

Hits: 305