Lovci na glave

Svijet lova na glave je živ i zdrav i može biti prilično unosan. Iako nije tako brutalan kao što je bio u danima Divljeg zapada, posao je sam po sebi još uvijek izazovan. Današnji lovci na glave moraju posjedovati različite vještine i duboko razumijevanje svijeta oko sebe. Moraju znati šta je sada u trendu i šta će biti traženo u narednih nekoliko godina ili čak decenija.

Sinoć sam prisustvovao maloj konferenciji na kojoj se raspravljalo o temi lova na glave i problemima s kojima se lovci susre’u. Već sam bio upoznat s nekim pitanjima, ali je ipak bilo vrijedno čuti tuđa gledišta.

Govornici na konferenciji bili su iz različitih sredina. Bio je jedan čovjek koji je pokrenuo uspješnu start-up kompaniju, drugi koji je “pobjegao” iz svijeta igara i zabave nakon 20 godina jer mu to više nije donosilo zadovoljstvo, CTO, te svakako lovac na glave (headhunter). Moderator ili domaćin događaja je bio direktor jedne headhunting firme preko kojeg sam dobio poziv na konferenciju.

Konferencija je počela tako što su se svi predstavili i rekli nešto o svojim kompanijama, a zatim je moderator postavio prvo pitanje. Svi govornici su odgovorili slično, osim, gore spomenutog, tehničkog direktora. Svi su se složili da je pronalaženje vrhunskih talenata, super-talenata i drugih visokokvalifikovanih pojedinaca najveći izazov na današnjem tržištu rada.

Važno je napomenuti da se pronalaženje najboljeg kandidata ne odnosi samo na njihove kvalifikacije i iskustvo, već i na njihovo uklapanje u kulturu kompanije i njihov potencijal za rast i razvoj. Ne radi se samo o pronalaženju osobe s najimpresivnijim životopisom, već i o osobi koja će napredovati i uspjeti u toj ulozi.

Govornici na konferenciji su također razgovarali o važnosti umrežavanja i izgradnje odnosa u industriji. Naglasili su vrijednost povezivanja s drugim headhunterima i informisanja o najnovijim trendovima i razvoju u ovoj oblasti.

Druga tema koja je pokrenuta bila je upotreba tehnologije u lovu na glave. Mnogi od govornika su raspravljali o tome kako su alati kao što su društveni mediji i analiza podataka učinili posao lakšim i efikasnijim, ali su također naglasili važnost ne oslanjanja samo na tehnologiju već i dalje korištenja ljudske intuicije i stručnosti.

Pored govornika, održano je i nekoliko panel diskusija i Q&A sesija na kojima su prisutni mogli postaviti konkretnija pitanja i steći daljni uvid u oblast headhuntinga.

Sve u svemu, konferencija je bila dragocjeno iskustvo učenja i pružila je obilje informacija i perspektiva o svijetu headhuntinga. Jasno je da se industrija konstantno razvija i da zahtijeva raznolik skup vještina i znanja da bi bila uspješna. Ne radi se samo o pronalaženju najboljeg kandidata, već io razumijevanju tržišta rada koji se stalno mijenja i korištenju najnovije tehnologije i tehnika.

Uzimajući u obzir da je priča o superlativima koji se traže otišla predaleko za moj ukus i sam sam htio postaviti neka pitanja. Njihova priča me podsjećala na onu narodnu “slika priliku, krpa zakrpu”. Odnosno, kada momak/djevojka traže partnera, postavljaju veoma visoke ciljeve, a na kraju se ispostavi da se spare s nekim ko je daleko ispod kriterija, jer ni sami ne nude nešto posebno.

Pričali su govornici, odgovarali na pitanja. Uglavnom, vruće je bilo. Interesantnih tema i pitanja koja ovom prilikom neću obrađivati jer i sama konferencija je trajala oko 2h.

Nakon svih rasprava, pitanja i odgovora, čini se da su se svi složili oko jednoga “važno je da se kandidat uklopi u tim”.


Proces zapošljavanja može se opisati kao labirint koji se sastoji od rasličitih okolnosti i uticaja. Firme su oduvijek tražile novu radnu snagu. Međutim, u neka druga vremena firme su same raspisivale konkurs, pregledavale prijave, vijećale koga da pozovu na razgovore i testiranja, a onda ponovo vijećale koda da zaposle.

Iz opisa ovog procesa može se vidjeti koliko je to složen i vremenski zahtjevan posao, jer primjera radi inžinjeri koji treba da testiraju prijavljene kandidate treba da napuste svoj redovni posao i posvete se pripremama, razgovorima, testiranjima i evaluaciji rezultata. Zbog toga se javlja jako mnogo frustracija na mnogo strana.

Kompleksnost procesa prepoznali su pojedinci koji su otvorili firme koje se popularno headhunting – lovci na glave. Firma koja traži novi kadar unajmi takvu firmu da im pomogne kod preselekcije, pa umjesto da firma mora obraditi na stotine ili hiljade zahtjeva headounting agencija ili firma će uraditi preselekciju i svesti taj broj na par desetina ili čak i manje.

Iako ta, skoro pa industrijska grana, razvija i očekuje se da će se i dalje razvijati, te iako koristi mnoštvo alata ipak se događa jako mnogo propusta i grešaka. Na konferenciji je spomenuto da čak 35% ljudi već u prvoj sedmici se pokaje što je došlo u tu novu firmu!

1

Hits: 4