Ljubavna mustra

Ne znam zašto i kada su nastale prve zamršene poruke da li zbog ljubavi ili rata, ali kako god, ko se tuče taj se voli, rekla bi djeca.

Kriptografija (zamršavanje), kodovi (kao bôd kod pletenja), i razne šifre (شفرة [šifra]- arapska riječ koja znači kôd ili što bi mi kazali šifra) u upotrebi su od pamtivijeka rekli bismo. No s pojavom prvih mehaničkih uređaja za zamršavanje iz Zlatnog doba nauke, kao i ekstremnom ekspanzijom (povećanom upotrebom) računara, kriptografija zauzima jedno novo, itekako važno mjesto.

Najpoznatija mašina za šifriranje je ona iz II svjetskog rata pod nazivom Enigma — njemački izum s kojim su zamalo pokorili cijeli svijet.

Sve ono što može da napravi čovjek, drugi čovjek može da razvali! Isti je slučaj i s zamršavanjem. Kada se otkrije nova metoda zamršavanja to traje određeni period i svi se dive toj zamršenosti. Međutim, pojavi se i takva jednostavna metoda (nakon vjerovatno dana, mjeseci ili čak i godina istraživanja) s kojom se može razmrsiti nit tako jednostavno, precizno i brzo da u potpunosti zaboravimo koliko smo se divili toj zamršenosti prije.

Trenutno u svijetu vlada tehnologija lanca pregrada (block-chain) za koju se vjeruje da će ostati zamršena decenijama! I to je jedan od glavnih razloga zašto mnoge svjetske vlade strahuju od te tehnologije.

No, da ne bismo dužili s historijom i onome gdje se zamršavanje niti koristi, pređimo na konkretne primjere.

Bôd prvi

Najjednostavnije zapetljavanje je pisanje naopako. Nekada je dovoljno i toliko da se zbuni slučajni čitalac poruka.

U tom slučaju rečenica:

JA SE ZOVEM ASIM

Bi u zapetljanom obliku imala oblik:

AJ ES MEVOZ MISA

Raspetljavanje niza

Ovo je nešto što djeca uče tokom igre u još u nižim razredima osnovne škole, tako da se ne može previše pouzdati u ovu vrstu zapetljavanja.

Bôd drugi

Proizvoljan raspored slova gdje standardna slova ne odgovaraju uobičajenoj oznaci glasa. Tj. slovo A koristimo za glas A, međutim, ako izmiješamo sve tada za glas A može da bude neko drugo slovo, npr. J, kao na slici ispod.

Pa bi rečenica:
JA SE ZOVEM ASIM

U zapetljanom (kriptiranom) obliku bila:

ČJ PDŽ MDSDŽF JPEF

Raspetljavanje niza

Vjerovatno kada se pojavila nečija ideja za ovakvom vrstom zapetljavanja je bila veoma interesanta i izazivala divljenje, ali jednom kada se nauči obrazac za raspetljavanje (ili kako se to često kaže razbijanje šifre), onda se vidi da je ovo veoma jednostavna metoda zapetljavanja.

Kod svakog raspetljavanja, ručnog (ali donekle i numeričkog) pristupa se pronalasku ponavljajućih znakova. Posebno je to lahko s npr. engleskim jezikom. Gdje god se imaju tri zasebna znaka vjerovatno se radi o određenom članu THE ili gdje ima jedan, vjerovatno se radi o neodređenom članu A ili pak prvom licu jednine I. Svakako, svaki jezik ima svoju gramatiku, pravopis, … jednostavno rečeno obrazac. Ako nešto ima obrazac, onda ga se lakše može i definisati, odnosno raspetljati zapetljani niz.

Bôd treći

Metoda je više matematička i može se proslijediti matematička formula partneru s kojim se želi sarađivati, bez da mu se šalje cijeli niz nove abecede. Ako pogledamo gornji primjer, partner mora imati cijeli niz nove abecede da bi znao pročitati šta piše u poruci.

Kod ove metode se slova u abecedi pomjere za neki broj n. Tako npr. ako je broj n=3, tada će abeceda da izgleda:

Pa bi rečenica:

JA SE ZOVEM ASIM

U zapetljanom (kriptiranom) obliku bila:

GV OD TMŠDK VOFK

Raspetljavanje niza

Iako naizgled ovo zapetljavanje izgleda mnogo jednostavnije nego prethodno to je ustvari mnogo složenije, a ponajviše jer se partneri koji se dopisuju mogu da mijenjaju broj n veoma često. Na dnevnoj osnovi ili svakog sata čak, pa i manje. Te stoga, neko ko bi i uspio da raspetlja prvi niz, ne može znati kada i po kojoj logici se mijenja broj n.

Bôd treći

Ovaj je veoma interesantan jer ne uključuje standardnu abecedu. Znakove koji će označavati svako pojedino slovo iz standardne abece zamjenjujemo vlastitim znakovima i po veoma čudnom, proizvoljnom rasporedu.

Pa bi rečenica:
JA SE ZOVEM ASIM

U zapetljanom (kriptiranom) obliku bila:

Raspetljavanje niza

Ovo zapetljavanje iako veoma interesantano izgledom i veoma složenog izgleda, jednom kada se raspetlja, moguće je raspetljati svaki mogući zapis. Stoga, veoma podsjeća na drugi bôd.

Bôd četvrti

Ovaj bôd je za ljubitelje složenih zapetljavanja (vjerovatno ko je po priprodi neki petljanac — šala naravno). Kod ovog zapetljavanja je potrebno koristiti osnovne matematičke operacije prilikom zapetljavanja i raspetljavanja. Veoma podsjeća na zapetljavanja koja viđamo u holivudskim filmovima, kada neki agenti pokušavaju da raspetljaju poruku nekog drugog, protivničkog tajnog agenta.

Odabere se neki poseban broj. Najčešće je to neki datum. Ali, ako se odlučite za datum, neka to ne bude datum iz vašeg ličnog života kao što je datum rođenja. Za ovaj primjer je to Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1.3.1992. Može se, ali i ne mora pretvoriti u oblik 01.03.1992, pa kada se izbace tačkice ostane 01031992.

Ako se opet uzme rečenica kao u svakom od primjera:
JA SE ZOVEM ASIM

Potrebno je dopisati ispod svakog slova šifru kako slijedi (Šifra će se ponavljati stalno, sve dok se ne dođe do kraja niza)

JA SE ZOVEM ASIM
01 03 19920 1031

Da bi se napisala zapetljanja verzija potrebno je na svako slovo iz originalnog niza dodati broj ispod slova kako bi se pokazivač pomjerio udesno, pa će tako biti:

  • J, ispod njega je 0 — piše se J
  • A, ispod njega je 1 — piše se prvo slijedeće slovo desno, tj. B
  • S ispod njega je 0 — piše se S
  • E ispod njega je 3 — piše se treće slovo desno od slova E, tj. H

Pa će cijeli niz u zapetljanom obliku biti:

JB SH ŽŽDŽGM BSLN

U ovom slučaju je zapetljani niz dodatno zapetljan, jer postoji slovo DŽ koje se sastoji od dva slova.

Raspetljavanje niza

Raspetljavanje ovog niza može da bude veoma složeno ako se ulazna šifra stalno mijenja, međutim, ako je uvijek ista — kao u holivudskim filmovima, onda jednom raspetljan niz znači da će i svaki slijedeći biti uspješno raspetljan. Ako se budete služili ovom vrstom zapetljavanja, nemojte zaboraviti da vašem partneru pošaljete ključnu riječ, a ne broj — npr. Nezavisnost BiH.

Bôd peti

Ovaj bôd nema ništa s matematikom, više je igra riječi. Tj. napravi se novi rječnik gdje riječi imaju potpuno drugo značenje, npr:

JA — DANAS

SE — JE

ZOVEM — LIJEP

ASIM — DAN

Rečenica iz gornjeg primjera
JA SE ZOVEM ASIM

U zapetljanom obliku će biti:
DANAS JE LIJEP DAN

Raspetljavanje niza

Ova vrsta zapetljavanja zna nekada biti čak i najteža, posebno ako se radi o kraćim tekstovima gdje su rečenice veoma smislene, pa čak i cijelo štivo. Međutim, ne zna se njihovo stvarno značenje bez pravog rječnika. U filmovima se veoma često sreće ova verzija, samo što su brojevi u zapetljanom nizu, a ne riječi, a što je lakša verzija.

Npr, rečenica:
JA SE ZOVEM ASIM

U zapetljanom obliku može biti:
11.5, 20.10, 1.30, 9.25

Gdje su brojevi pokazatelji na neku knjigu koja se koristi kao rječnik, pa bi 11.5 bilo, jedanaesta strana, peta riječ.

Naravno, bôdova pletenja (zapetljavanja) postoji mnoštvo. Ovo su samo neki za igru i zabavu, i vježbanje moždanih vijuga posebno kod djece.

DŽP ĆJUBOB 🙂

0

Hits: 14