Kompjuteri i informacije — radio na bosanskom jeziku

Prije nekih četiri, pet godina kod kolege, nijemca, vidio sam jednu veoma interesantnu stvar. Naime, on bi snimio jako mnogo audio emisija na USB stik ili na mobitel odnekuda. Kada bismo se vozili na naše odredište, da održavamo teleskop stanice, pustio bi nam da slušamo o raznim stvarima kao što su posljednje izdanje nekog softvera s detaljnim informacijama o popravci grešaka, novim funkcionalnostima i slično. Ili pak posljednja dešavanja na polju hadrvera. Ili uopšteno o informacijama i informatici. Slušajući to (iako ne razumijevajući njemački jezik, ali svakako u IT svijetu preovladava engleski, pa se može nešto pohvatati, ali nije to to), pitao sam ga, odakle on te emisije preuzima. Pa me s čuđenjem pogledao i rekao kako u Njemačkoj ima više radio stanica koje emituju emisije tog oblika. Naravno, odmah sam poželio da tako nešto imamo i mi na bosanskom, jer radijske emisije nisu samo puko čitanje teksta, to je razgovor s gostima ili slušaocima također. Bacio sam se u istraživanje kako pokrenuti radio stanicu online (radio streaming), gdje kupiti hosting za to i ostale tehničke stvari. No, nažalost, ništa nisam našao što bih ja kao apsolutni nepoznavalac radija mogao brzo instalirati i pokrenuti, tako da sam na kraju (privremeno) odustao od ideje.

Ideja se rodila ponovo par godina kasnije, kada sam otkrio online radio stanicu Computer und Kommunikation, te sam pokušao da aktiviran zajednicu programera i sistemaša da pokrenemo nešto ovako na bosanskom, jer prvi put nisam uspio sam, ali opet nažalost nije bilo uspjeha. Naši ljudi imaju nekakav otpor ka pisanju, a pogotovo ka pričanju na bosanskom. Radije svi slušaju neki od popularnih kanala za produkciju/prenos radio signala tipa Podcast ili pak pišu/čitaju na engleskom.

Ta ideja (da imamo radio za IT-jevce na bosanskom) još uvijek je prisutna i nadam se da će nekada zaživjeti, sa mnom ili bez mene. Svako od nas može naći 10tak, 20 minuta vremena da snimi čitanje nekog članka i postavi to na jedno mjesto, gdje bi smo svi onda mogli da u toku vožnje autom ili pak u gradskom prevozu slušamo interesantne i veoma korisne stvari za svakodnevni rad. Svi provedemo jako mnogo vremena u prevozu. Neki od nas i više od dva ili čak tri sata svaki dan! Samo sretnici među nama provode u prevozu do posla i nazad manje od jednog sata. Mnoge emisije bismo slušali možda dva ili tri puta zato što bi se ponavljale, kada ne bi bilo dovoljno emisija za emitovanje, no ni to nije loše. Uvijek se može prebaciti na neku drugu radio stanicu, zar ne?

U međuvremenu, pronašao sam jednu alternativu za prevoz koju u zadnje vrijeme koristim. Nije na bosanskom jeziku, a nije ni Podcast. To je čitanje knjiga (PDF, ePub i slični formati). Naravno, kako vidim za sada, knjiga mora biti na engleskom ili pak nekom od “popularnijih” jezika svijeta kao što su njemački, francuski, španski, turski, arapski i slično. Ali ovo je zaista super dok se vozimo autom, hodamo ulicom, vozimo biciklo i slične “beskorisne” radnje. Za svo to vrijeme, a to su sati i sati svake sedmice, možemo da slušamo (pročitamo) po nekoliko kraćih ili barem jednu prosječno veliku knjigu sedmično. A što je, složiće se svi, prilično golema stvar. Aplikacija koje pretvaraju tekst u audio ima jako mnogo, no, lično, ova mi je za sada simpatična i sasvim korisna za ono što mi treba.

Book Reader — all books, PDF, TTS

0

Hits: 1