Jesmo li spremni za budućnost?

Oni koji vole futurističke filmove, dokumentarce i uopšteno nauku i tehniku uživaju u predviđanju budućnosti. Razmišljanje o tome dovodi nas do mnogih zaključaka, a meni je najvažniji koliko ćemo u svemu tome ostati ljudi, koliko će biti empatije među nama i koliko će budući čovjek biti (a)socijalan.

Neke od futurističkih stvari koje očekujem su:

Knjige

Zbog sveopšteg trenda očuvanja okoliša, relativno brzo (ne želim da procjenjujem godine), imaćemo situaciju kada će knjige biti zabranjene. Barem štampanje novih knjiga, udžbenika, novina. Papir manje više će biti u potpunosti zabranjen. Ovo možda sada nekima zvuči nerealno, možda i jeste, ali lično to očekujem i to relativno brzo.

Prednosti:

 • Očuvanje okoliša.
 • Smanjenje prostora za arhiviranje.
 • Smanjenje mašina i radne snage potrebne za štampanje knjiga.
 • Golem kamion knjiga na jednom mjestu u malom uređaju.
 • Smanjenje niskokvalifikovane radne snage u štamparijama.

Mahane:

 • Elektronski uređaji nisu isto što i knjige. To veoma dobro znaju ljubitelji knjiga, ali nove generacije vjerovatno neće ni znati šta su knjige.
 • Ako uređaj ostane bez napajanja, da na njemu imamo milijardu knjiga ništa nam ne znači.
 • U slučaju nekog velikog elektromagnetnog zračenja, grafitnih bombi (u slučaju rata naravno) i slično, ostali bismo bez svog znanja koje je sačuvano u knjigama u samo jednom trenu.
 • Povećanje visokokvalifikovane radne snage u štamparijama.

Oružje

Oružje se mijenjalo tokom historije kao i metode ratovanja. To je potpuno prirodan proces i tu nema ništa čudno, osim kako mi percipiramo samu borbu. Nekada je bilo sasvim normalno neprijatelju odcapariti glavu nekom sabljom, razbiti je buzdovanom i prosuti mu mozak i slično. A danas mi na sve to gledamo kao da je to neki divljački način, dok nam je ubijanje uz pomoć vatrenog oružja, pametnim bombama, dronovima i slično, potpuno prihvatljiva stvar. Ubijanje nije prihvatljivo ni u jednoj formi, osim kada pravda zahtijeva — da, pobornik sam smrtne kazne, koja svakako iziskuje veoma pravedno i pravično suđenje, ali to nije tema.

Ono što očekujem u budućnosti, možda ne baš tako skoroj, ali s druge strane sve se i prebrzo mijenja, možda mnogo brže nego što bilo ko očekuje, jeste elektroničko oružje. Čak šta više, konvencionalno oružje i oruđe kakvo imamo danas biće zabranjeno. Kao što sada gledamo na otkidanje glave neprijatelju sabljom, tako će nove generacije smatrati i ubijanje vatrenim oružjem brutalnim, ali će im ubijanje uz pomoć ultrazvuka npr. biti sasvim prihvatljivo. Zatim, privremena ili trajna paraliza, oduzimanje moći govora, sluha, vida i slično će biti apsolutno prihvatljiva. I to ne samo u ratu, u borbama, nego i kao kazna za prekršioce zakona.

Prednosti:

 • Neće biti konvencionalnog naoružanja koje je opasno za sve. Samo njegovo postojanje je opasno, posebno municija koja sadržava radioaktivne supstance.
 • Oružje neće biti moguće upotrijebiti bez autorizacije — otisak prsta npr.

Mahane:

 • Zar je potrebno navoditi?
 • Ali oni što može izazvati, zaista, obzirom da će ta oružja biti mnogo veće razorne moći nego današnja je povratak u “kameno doba”. Slično kao i kod elektronskih knjiga, oružje i oruđe je moguće uništiti na razne načine. Obzirom da će konvencionalno već prije biti zabranjeno, to nas vraća, kako rekosmo, u “kameno doba”.
 • Proizvodnja oružja uvijek pomaže unaprjeđenju drugih tehnika i tehnologija za civilnu upotrebu.

Automobili

Svi oni koji ne vole da upravljaju motornim vozilima s ogromnim nestrpljenjem čekaju da se omasove i budu po prihvatljivoj cijeni autonomna vozila. No, to nije kraj. Autonomnih vozila će biti sve više i više. Jedno jutro ćemo se probuditi i već će biti donesen zakon o zabrani upravljanja motornim vozilima od strane insana!

Prednosti:

 • Smanjen broj saobraćajnih nesreća, a time i povreda, kao i smrtnih slučajeva.
 • Povećana prosječna brzina kretanja, jer će roboti znati da voze mnogo brže i preciznije od bilo kog čovjeka. U trećoj fazi semafori će biti ukinuti! Vozila će znati da prelaze raskrsnice tako što će komunicirati međusobno. Prolazi i prelazi za pješake će biti ispod, odnosno iznad puta i ni na koji način se neće presijecati sa dijelom saobraćajnice kojom se kreću vozila.
 • Povećan broj visokokvalifikovane radne snage kod proizvodnje i održavanja.
 • Smanjen broj ispušnih gasova (u slučaju električnih vozila ispušni gasovi ne postoje)

Mahane:

 • Ljubitelji upravljanja motornim vozilom će isto moći voziti samo po posebno napravljenim pistama. Slično smo vidjeli s zaprežnim vozilima i konjima koji su jahani. Postepeno su izbacivani da bi na kraju bili zabranjeni. Danas, ko želi da jaše konja, mora se zaputiti na specijalno pripremljene terene za to.
 • Ukidanje miliona radnih mjesta. Od taksista, dostavljača, pa nadalje.

Proširena stvarnost

Google glass je očito bio mnogo ispred svog vremena. Njegova zabrana korištenja u javnosti tada je bila opravdana. Možda je i danas i u budućnosti, ali obzirom da društvo generalno popušta pred svim i svačim. Imaćemo veoma brzo neki novi Google glass. Već je poznato da kineska policija koristi naočale koje im pomažu da prate građane.

Naime, inicijalno ideja Google glass je bila takva da kada imate te naočale na glavi, možete vidjeti iznad svake osobe koju srećete na ulici kao mali oblačić u kome bi bile informacije (prije svega bi se skeniralo lice, pa na osnovu lica pronašao pravi profil) koje su objavljene na društvenim mrežama. Super stvar za one koji zaboravljaju imena!

Prednosti:

 • Moguće je raditi od kuće, tako što će se insan “prikopčati” na “second life”. Preko naočala će moći vidjeti radni prostor i kolege na svojim radnim mjestima kao da sjedi u kancelariji.
 • Razmjena i dostupnost informacija uvijek i u svakom trenutku.
 • Povećanje visokokvalifikonave radne snage.

Mahane:

 • Strašno narušavanje privatnosti!
 • Narušena socijalizacija pojedinaca i cijelih porodica!

Superčovjek/Supervojnik

Filmovi naučne fantastike se često bave ovom temom. No, tehnike i tehnologije su uznapredovale tako da bismo veoma brzo mogli imati supervojnike u prvoj fazi, dok su kiborzi također veoma mogući. Već danas imamo razne proteze za ljude koji su izgubili udove. Te proteze za supervojnike mogu i biće mnogo snažnije i efikasnije, te će supervojnik moći da se kreće mnogo brže i duže. Image mnogo veću snagu nego prosječan insan.

Prednosti:

 • Odlično je kada se nučno-tehnička dostignuća koriste da bi se otklonili nedostaci koje ljudi imaju. Od plastičnih operacija do vještačkih udova.

Mahane:

 • Supervojnik u kombinaciji s steroidima, kloniranjem i kibernetikom je veoma ubitačna kombinacija u svakom smislu.
 • Superčovjek, supersportista, superinžinjer, superekonomista, superpravnik i slično također narušavaju socijalni aspekt pojedicna, porodice i cjelokupnog društva.
  a) Supersportista uz pomoć ne samo steroida, nego kloniranjem i kibernetikom postiže dodatnu snagu i vještine.
  b) Superinžinjer uz pomoć kibernetičkog oka ili ruke ima pristup informacijama u svakom trenutku, kao i superpravnik, superekonomista itd.
0

Hits: 0