Idiot test

Svako onaj čije ponašanje nije u skladu s normalnim, tj. čije ponašanje na bilo koji način može imati i ima dugoročni ili kratkoročni negativni uticaj na njega samoga ili okolinu, mora se tretirati na ispravan način.

Svako ko je vozio pijan ili je skupio previše kaznenih bodova tokom saobraćanja u saobraćaju mora proći medicinsko-psihološki test (Čiji naziv mora biti — IDIOT TEST). I ne samo ko saobraća pod uticajem opojnih droga, nego i mnoge, mnoge druge aktivnosti.

Zakonski okvir! Ovo samo kod nas ima!

Kod Švabe (čitaj zemlje Zapada) ima medicinsko-psihološki test koji je gotovo pa nemoguće izbjeći u odgovarajućim situacijama, ma kakvog pravnog savjetnika imali. U nekim zemljama Zapada, u narodu je poznat kao Idiot test, jer se nekada prije tako i zvao. Zbog uticaja raznih grupa i “zaštite prava” test se tu i tamo preimenuje u nešto drugo, ali je u narodu i u medijima još uvijek poznat kao IDIOT TEST.

Ako se čovjek zbog uticaja raznih okolnosti ipak nađe u situaciji da mora ići na Idiot test, onda je bolje umjesto angažovanja advokata, angažovati stručnjaka koji će pomoći kod promjene svijesti i ponašanja, a koji će dovesti do toga da se test ipak na kraju položi.

Bolest kao prepreka

Obzirom da Idiot test nije samo psihološki test, nego i medicinski, to neke bolesti mogu dati negativne rezultate, a što može rezultirati veoma negativnim posljedicama. Stoga, preventiva je pola zdravlja rekli bismo. Notorni alkoholičari imaju mnogo veće šanse da ne polože Idiot test zbog prevelike konzumacije alkohola koji utiče na rad jetre, te medicinski rezultati mogu biti pozitivni na određene neželjene supstance.

Stoga, savjet, sličan kao i kod prethodnog pitanja. Ako se čovjek ipak nađe u situaciji da mora polagati Idiot test, umjesto što će tražiti razna opravdanja od ljekara i štele da mu se napiše nešto negdje na papir kako bi bio oslobođen testa, bolje je da se za njega ispravno pripremi. U slučaju bolesti, uzimanje prirodnih lijekova i čajeva koji mogu da snize neželjene vrijednosti i time pokažu stručnom timu, da ipak nije idiot i da želi da se promijeni.

Alkoholizam

Alkoholizam je nažalost u mnogim društima postao kao opšte društvena (normalna) pojava. Čak i ljudi koji piju alkohol s vremena na vrijeme dugoročno imaju razne probleme. Alkoholičari imaju i veoma lošu društvenu reputaciju. Pretpostavlja se da im nedostaje samokontrola i samoograničenost. Oboljeli često pate od ovisnosti, osjećaja krivice i skrivanja, koji polahko truju različita područja života.

Svi oni koji izgube kontrolu pijenja, prije ili kasnije će imati problema s Idiot testom. No, valja znati, da je kontrolisano pijenje (opijanje) veoma rijetka pojava u svijetu!

Idiot test ne poznaje da li se opijanje ponavlja ili ne, da li je to “kontrolisano” ili ne. Ako se zbog neprihvatljivog ponašanja pozove na Idiot test, znači da je itekako kasno!

Ako se čovjek nađe u situaciji da zbog alkoholizma bude pozvan na Idiot test, mora se hitno javiti u savjetovalište za pomoć kod odvikavanja. To mu ne garantuje da će položiti Idiot test, ali da će promijeniti svoj vlastiti život to sigurno.

Remećenje javnog reda i mira

Pod ovime se može podrazumijevati bilo šta, i u osnovi ne bi smjelo stajati ovako, nego zbog dužine ovog članka, opisujemo sve pod jednom tačkom.
Za primjera radi Član Zakona koji kaže da “Vozač mora prilagoditi vožnju uslovima na putu” vozača stavlja u podređeni položaj bez obzira šta se dogodilo. Meteorit da padne ispred njega dok vozi i ako udari u njega, vozač će biti kriv, jer nije prilagodio vožnju uslovima na putu! Stoga, opšte definisanje uslova i postavki treba izbjegavati kada god i gdje god je to moguće i napraviti ogromne dugačke liste specifičnih okolnosti. Lista se može, treba i mora s vremena na vrijeme mijenjati.

Ako se neko tuče na ulici, pljačka prodavnice, prolaznike, vozi se bez karte u javnom gradskom prevozu, uništava javno dobro (krade šahtove, razvljuje klupe u parku, …) i mnoga druga opšte ne prihvaćena djela, takav se mora podvrgnuti Idiot testu.

Kako dokazati da čovjek nije više idiot?

Ako je neko pao na Idiot testu, zatim mu oduzeti dokumenti, kao što je vozačka dozvola, mora proći škole i treninge s kojima će se pokazati da se promijenio. U slučaju povratka istim ili sličnim djelima, dokument se može oduzeti trajno! Za određene osobe mora biti mogućnost oduzimanja pasoša jer takve osobe nisu dobre kao reputacija države, društva i kulture u stranim sredinama, na kraći ili duži period (npr. do 15 godina).

Ko testira?

Tijela za testiranje moraju biti kranje transparenta i veoma rigorozna. U slučaju bilo kakve sumnje u nepravilnosti osoba kao član tijela mora biti privremeno ukloljenja s radnog mjesta. A ako se dokaže njena krivica nikada više za života ne može biti član bilo kog tijela za testiranje!

Testovi i ocjenjivanja moraju biti apsolutno objektivna kroz slučajne uputnike. Upitnik biva u zapečaćenoj koverti prije ispita, tako da niko od članova tijela za ispitivanje ne može znati koja pitanja su unutra.

Usmena ispitivanja i procjena eksperata psihološkog testa se uzimaju za ozbiljno ali njihova procjena se može pobiti na sudu s vještim advokatom, stoga taj dio treba biti smanjen na do 40% ukupnog testa. U odgovarajućim okolnostima može biti ključno za prolazak ili pad na testu, ali ne uvijek.

Ko može imati pristup rezultatima?

Pristup rezultatima za neke vrste prestupa bi morao biti javan, kako bi se određene osobe stavile na stub strama i time još više podstakle da se posvete promjenama kroz razna udruženja i centre za pomoć kod raznih problema.

Međutim, većina rezultata bi trebala biti dostupna samo na upit od raznih institucija. Prije svega vladinih, kao što je kod izdavanja raznih dokumenata (vozačke dozvole, npr.), zapošljavanja u službama policije, vojske, osiguranja i drugih poslova kod kojih je neophodan visok nivo psiho-fizičke spremnosti. Niko ne može obavljaju javnu funkciju (političar) ako je u proteklih 15 godina pao na bilo kojoj vrsti Idiot testa! Nakon 15 godina bi trebalo doći do zastare, odnosno automatskog skidanja s liste Idiota.

Privatne firme kod zapošljavanja za određene poslove na kojima je psiho-fizička spremnost veoma važna također moraju imati uvida u rezultate testa na upit.

2

Hits: 17