El-’adžajjah bint el-’adžajj el-asturlabijj (Engleski: al-ʻIjliyyah bint al-ʻIjliyy al-Asturlabiyy , Arapski: العجلية بنت العجلي الأسطرلابي‎)

Poziv na molitvu (namaz) još od vremena kada je molitva u tom obliku naređena, obavljana je glasom muezzina. Svaka molitva ima svoje tačno određeno vrijeme i nije je moguće obaviti nekada drugo. Postoje molitve koje se obavljaju rano u zoru, u toku dana i tokom predvečerja, odnosno noći. Stoga je potreba za tačnim određivanjem vremena obavljanja molitve kod muslimana bila još od prvih dana.

Danas nam je poznato da su se skoro svi prijašnji narodi bavili posmatranjem nebeskog svoda iznad nas i pravili određene zabilješke, pa čak i izgrađivali građevine u skladu s rasporedom zvijezda.

Mnogi muslimanski, veoma poznati naučnici i mislioci dali su ogroman doprinos posebno u uređajima za mjerenje na osnovu nebeskih tijela, tzv. astrolaboima. Međutim, između svih njih se ističe jedna žena, sirijka, poznata po imenu Asturlabijja koja je izumila astrolab za navigaciju po zemlji. Preteča današnjih kompasa. Astrulabijja je živjela i radila u gradu Halebb (Aleppo). To je onaj grad kojeg su nedavno razorile barbarske divljačke horde.

0

Hits: 11