Ebu Rejhan Muhammed ibn Ahmed el Biruni (Engleski: Abū Rayḥān Muḥammad ibn Aḥmad Al-Bīrūnī, Arapski: أَبُو الرَّيْحَانِ مُحَمَّدٌ بْنُ أَحْمَدَ البِيرُونِيّ)

Ebu Rejhan rođen je 5. septembra 973. godine po Miladu, odnosno 362. godine po hidžri u Horosanu, današnji Uzbekistan. Za svojih 75 godina koliko je bio na ovom svijetu pouzdano se zna da je ostavio 120 raznih djela. Preselio je na drugi, bolji svijet 9. decembra 1048. godine po Miladu u Perziji, današnji Afganistan.

O svakom učenjaku kojeg spominjemo veli se da je bio najveći, i doista jeste. Svaki od nabrojanih bili su najveći i najznačajniji u vremenu u kom su živjeli i prostoru na kom su djelovali, a nekada i šire od toga. Ebu Rejhan je bio jedan veoma svestran čovjek. Itekako je bio imućan, ali svoj imetak je veoma rado ulagao u stjecanje novog znanja i vještina. Spominje se kao prvi musliman koji je izučavao indijsku kulturu i religiju uopšte. U Indiju je putovao skupa s tadašnjim kraljem.

Ebu Rejhan se ostvario u nekoliko grana, kao uostalom i većina naučnika toga doba. Najznačajnije što ćemo ovom priliom spomenuti je:

Astronomija:

Izvor: wikipedia

Opisao je mjesečeve mjene i vjerno ih nacrtao u svojoj knjizi.

Matematika:

Opisao je geometrijsku trigonometriju.

Geografija:

Izvor: wikipedia

Prvi je napravio globus kao prezentaciju svojih istraživanja i stavova vezanih za kretanje Sunca i ostalih nebeskih tijela. Relativno tačno je izračunao obim Zemlje, odnosno dužinu ekvatora.

Fizika:

Izračunao je specifične težine dragog kamenja i metala.

Filozofija:

Živio je u doba kada i Ibn Sina, te su se dopisivali, a što je itekako utjecalo na njegovo razmišljanje, stavove i govorničke sposobnosti. Zbog svih tih vještina jedno vrijeme je imenovan i državnim službenikom, a bio je i par puta posrednik u pomirenjima zaraćenih (muslimanskih i nemuslimanskih) strana.

0

Hits: 0