Ebu Jusuf Jakub ibn Ishak es Sabbah el Kindi (Engleski: Abu Yūsuf Yaʻqūb ibn ʼIsḥāq aṣ-Ṣabbāḥ al-Kindī, Arapski: أبو يوسف يعقوب بن إسحاق الصبّاح الكندي‎)

Još jedan učenjak iz Zlatnog doma nauke (ili Zlatnog doba islama kako neki vole reći), a koji je na Zapadu poznat pod latinskim imenom Alkindus (od El Kindi). Živio je 72 godine i to od 801. do 873. po Miladu. Naziva se Ocem arapske filozofije. No osim filozofijom bavio se i astronomijom, hemijom, fizikom, medicinom, muzikom i logikom. Logiku su u ta doba zvali Znanost govora.

Ime Otac arapske filozofije dobio je tako što je bio prvi koji je pokušao da uvede ili približi

grčku i helenističku filozofiju islamu i muslimanima.

Bio je jedan od vodećih učenjaka u Kući mudrosti radeći na prevodima i približavanju “drevnih nauka” kako su ih tada zvali tadašnji muslimanski učenjaci. Kao učenjak u Kući mudrosti napisao je originalne teze iz etike, metafizike, matematike i farmacije.

U matematici, El Kindi je odigrao važnu ulogu u uvođenju indijskih brojeva u muslimanski, a kasnije i kršćanski svijet, te je bio pionir u kriptoanalizi i osmislio je nove metode šifriranja.

El Kindi je jedan od učenjaka koji je eksperimentisao s muzikoterapijom, a izumio je i skalu koja je ljekarima omogućila mjerenje efikasnosti lijeka.

Iako veoma uspješan u filozofiji, drugi muslimanski učenjaci su ga daleko pretekli, tako da danas imamo samo u tragovima opise šta je on sve pisao i o čemu razmišljao, ali kompletna djela nažalost ne. No, kako spominje jedan zapadni filozov koji ga je istraživao, vjerovatnije je da su Mongoli uništili sve ono što je on pisao skupa s Kućom mudrosti. Tako se spominje u posljednjim istraživanjima da je napisao najmanje 260 (dvijestotinešezdeset) knjiga, uključujući 32 o inžinjerstvu, 22 o filozofiji i medicini, 9 o logici, 12 o fizici i tako dalje.

0

Hits: 2