Ebu Ishak Ibrahim ibn Jahja el Tedžibi en Nakaš (Engleski: Abu Ishaq Ibrahim ibn Yahya al-Tjibi al-Naqash, Arapski: أبو أسحاق إبراهيم بن يحيى التّجيبيّ النقّاش)

Poznatiji kao Ibn Zarkali ili samo Zarkali. Osim ovih imena na Zapadu je poznat i pod drugim imenima, prilagođenim latinskom. Rođen je u Toledu, današnja centralna Španija, kasnije se zbog učiteljskog poziva preselio u Kordovu (Današnja Kordoba), a preselio je na drugi, bolji svijet u Sevilji — današnja juža Španija.

Zarkali je toliko poznat na Zapadu da se jedan krater na Mjesecu zove po njemu, a sve zbog njegovog doprinosa astronomiji i numerologiji. Zbog njegovih vještina i izuma u inžinjerstvu mnogi su ga prozvali mađioničarem nakon što su pročitali njegova djela prevedana na latinski još u dvanaestom vijeku.

Dostignuća u ispravljanju grešaka koje su napravili Ptolomej i El-Havarizmi Zarkalija smeštaju u sami vrh doprinosa astronomiji. Naime, istim pitanjima i problemima drugi su se počeli baviti tek stotinu godina nakon njega i to prvenstveno Bernard Verdun i skoro 300 (tri stotine) godina kasnije Ređio Montaus i Biorbah. Kopernik, kome se pripisuju mnoge stvari, o istim pitanjima i problemima počeo je pisati i o njima objavljivati radove skoro 400 (četiri stotine) godina kasnije!

0

Hits: 0