Ebu el-Kasim Halef ibn ‘abas ez-Zahravi (Engleski: Abū al-Qāsim Khalaf ibn al-‘Abbās al-Zahrāwī, Arapski: أبو القاسم خلف بن عباس الزهراوي)

Neki na njegovo ime dodaju još i El-Ensari, a što bi prema tradiciji muslimana balkana bilo kao ensarija jer se veli da potiče iz plemena koja su bila pomagači (ensarije) izbjeglicama (muhadžirima) iz Mekke u tadašnji Jesrib, a današnju Medinu Munevveru.

Ustvari, najpoznatiji je po imenu Ez-Zahravi, odnosno po latinskom nazivu u Zapadnom svijetu: Ablucasius (a što ima izvor u arapskom jeziku od: Ebu Kasim). Rođen je u gradu Zahra 936. godine, nedaleko od Kordobe u Španiji, ali je živio i obrazovao se u Kordobi. Umro je 1013. godine.

Ablacasius, odnosno Ez-Zahravi je jedna veoma fascinantna ličnost! Koliko god da se o njemu napiše bilo bi malo i nedovoljno. Razloga za to je mnoštvo. Međutim, ovom prilikom ćemo spomenuti samo neke:

  • Najpoznatiji arapski/muslimanski hirurg svih vremena
  • Izumio je mnoštvo instrumenata uz pomoć kojih je moguće istraživati šupljine, prvenstveno nosna šupljina, uho i grlo.
  • Izumio je mnoštvo instrumenata za potrebe hirurgije od kojih se mnogi i dan danas koriste u izvornom obliku.
  • Prvi je naučnik koji je opisao vanmateričnu trudnoću (Ektopična trudnoća).
  • Prvi je naučnik koji je uspješno, naučno i medicinski tretirao bradavice.
  • Prvi je naučnik koji koristio šivenje kod zatvaranja rana, kako unutrašnjih tako i vanjskih i to koristeći konce napravljene od crijeva mačaka.
  • Osmislio je pomagala za uklanjanje cisti na grliću materice.
  • Autor je obimnog toma knjiga na temu opšte i specijalizovane hirurgije, kao i ostalih oblasti medicine i liječenja uopšte. Te njegove knjige prevođene su prvenstveno na latinski kako bi bile izvor znanja i refenca narednih stotina i stotina godina (Čak do 600 godina u određenim oblastima!) sve do pojave značajnih ličnosti Zapada, kakav je Ambroise Barre.

Savremena Španija mu je odala počast time što je dala ime jednoj ulici u blizini džamije u Kordobi.

Svakako, ne propustite pogledati kratki dokumentarac kojeg je napravila El-Džezira, a El-Džezira Balkan prevela i prilagodina na bosanski jezik.

0

Hits: 0