Ebu el Hasan ‘alau ed Din ibn ‘alijj ibn Muhammed ibn Muhammed ibn el Ensari (Engleski: ʿAbu al-Ḥasan Alāʾ al‐Dīn ʿAlī ibn Ibrāhīm al-Ansari, Arapski: أبو الحسن علاء الدين بن علي بن إبراهيم بن محمد بن المطعم الأنصاري)

Ili poznatiji pod imenom Ibn eš Šatir (Engleski: Ibn al-Shatir, Arapski: ابن الشاطر) muslimanski je astronom i matematičar iz Damaska. Rođen 704. godine po hidžri, odnosno 1304. godine po Miladu u Damasku, gdje je i odrastao i školovao se. Više obrazovanje stekao je u području današnjeg Egipta i Levanta, no nakon škole se vratio u rodni Damask gdje se nastavio baviti naukom. Gotovo cijeli život mu je bio posvećen pronalasku računanja vremena, te je za te potrebe napravio sat koji je nazvan “Posrednik” i postavljen je bio na minaret jedne od emevijskih džamija. Ispravio je Ptolomeja, a svakako je prethodio astronomu Koporeniku koji je njegova istraživanja i zapise našao u knizi: Kraj pitanja u ispravljanju porijekla*.

Interesantna stvar u vezi s Ibn eš Šatirom je ta da je bio veoma detaljan u svojim istraživanjima i zadovoljavao se samo vrhunskom preciznošću. Veoma uspješno je izračunao da je odstupanja zodijaka 23 stepena i 31 minutu godišnje. Tek su naučnici 20. stoljeća izračnali uz pomoć modernih pomagala da je taj ugao 23 stepena, 31 minutu i 19,8 sekundi.

No, mnogo interesantnija stvar od gore spomenute je da je Ibn eš Šatir taj koji je veoma precizno opisao ono što se stoljećima kasnije pripisuje Koperniku. To njegovo otkriće niko od njegovih savremenika nije pobijao i bilo je opšte prihvaćeno, a radi se o tome da je s njime ukinut geocentrizam, odnosno da je Zemlja centar svemira. On je opisao da se Zemlja vrti oko Sunca, kao i mnoge druge planete. Također je opisivao planete koje nestaju i ponovo se pojavljuju.

Zasigurno se zna za 32 njegova djela pod punim nazivom!

* Naziv možda nije u potpunosti ispravan, jer nisam mogao naći adekvatan prevod na bosanski jezik.

0

Hits: 0