Ebu ‘ali el-Hasan ibn el-Hasan ibn el-Hišam (Engleski: Abū ʿAlī al-Ḥasan ibn al-Ḥasan ibn al-Haytham, Arapski: أبو علي، الحسن بن الحسن بن الهيثم)

Hasan je čovjek koji je napisao najznačajnije djelo iz optike, naziva Kitāb el-Menāẓir (كتاب المناظر, “Knjiga o optici”) i to prije 1000 godina. Procjenjuje se da je djelo pisano u periodu između 1011 i 1021 godine. Ono što piše u njegovoj knjizi nama se danas itekako podrazumijeva, jer mnoge stvari učimo još u osnovnoj školi. Čak i prije njega, o svjetlosti koja se kreće pravolinijski ili kako “radi” oko pisali su Stari Grci, ali je Hasan prvi koji je napravio eksperimente i sve što je teoretisao ili eksperimentisao potkrijepio je matematikom. Tako da se može smatrati i jednim od najstarijih fizičara koje čovječanstvo poznaje. Čak 700 (sedam stotina) godina prije Sir Isak Njutna (Sir Isaac Newton).

Organizacija briljatnih i vrijednih ljudi porijeklom s Bliskog Istoka, a nastanjenih uglavnom u Velikoj Britaniji napravila je jedan poseban video samo o njemu. Možda zbog toga što su neki od osnivača organizacije profesori teoretske fizike na univerzitetima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Video je na engleskom jeziku (nadamo se da će ugledati svjetlo dana prevod na bosanski).

0

Hits: 0