Ebu Abdullah Muhammed ibn Abdulllah el-Levati et-Tanži ibn Battuta (Engleski: Shams al-Dīn ʾAbū ʿAbd al-Lāh Muḥammad ibn ʿAbd al-Lāh l-Lawātī ṭ-Ṭanǧī ibn Baṭūṭah, Arapski: شمس الدين أبو عبد الله محمد بن عبد الله اللواتي الطنجي بن بطوطة)

U Zapadnom svijetu jednostavno poznat kao Ibn Battuta. Iako skriven kako od zapadnog svijeta tako i od muslimanskog više do 400 (četiri stotine) godina, postao je veoma poznat. Postoje razne institucije koje nose njegovo ime širom (uglavnom islamskog) svijeta. Naime, knjiga koju je pisao sa svojih putovanja po tada dostupnom svijetu u obliku putopisa bila je skrivena sve do 1800 i neke. Ibn Battuta je rođen u berberskoj porodici u današnjem Maroku 703. godine poslije hidžre (Islamski kalendar), a što odgovara 1304. godini po Miladu. Godina smrti je nepouzdana i navode se različite godine, ali pretpostavlja se da je to bilo nekada između 1368. i 1377.

Njegovi putopisi su veoma detaljni i životopisni. Možda je to i najveći razlog zašto je cijenjen svuda iako je vjerovatno u vremenima u kojima je živio od strane mnogih smatran beskućnikom i lutalicom. Mada se iz njegovih putpisa da zaključiti da je bio veoma vješt u pregovorima i trgovini koja mu je obezbjeđivala sredstva za sva putovanja koja je obavio. Svoj put iz rodnog Maroka put Mekke, što mu je bio primarni cilj, kreno je u svojoj 22. godini života, i vratio se u poznim godinama. Procjenjuje se da je prevalio više od 120.000 (sto dvadeset hiljada) kolometara uzduž i poprijeko muslimanskog svijeta, kao i izvan njega. Oko 44 države kakve danas poznajemo. Kada se u Maroku pročulo da je Ibn Battuta relativno blizu (oko 800km dalje), dobio je poruku od tadašnjeg Sulatana Maroka da se vrati u rodno mjesto. Prepostavlja se da ga je Sultan imenovao kadijom i da je tu funkciju obnašao do kraja svoga života.

0

Hits: 0