Bedi’ ez Zaman Ebu el ‘izz ibn Ismail ibn er Razi el Džezri (Engleski: Badīʿ az-Zaman Abu l-ʿIzz ibn Ismāʿīl ibn ar-Razāz al-Jazarī, Arapski: بديع الزمان أَبو العز بن إسماعيل بن الرزاز الجزري)

Danas, u svijetu robotike, automatike, elektronike, mnogi željni istraživanja vraćaju se u historiju da vide čije ideje i realizcije su najviše utjecale na tehnološke pomake. Jedan od takvih je El Džezri koji je dobio naziv Otac robotike. Da, ni manje, ni više, nego Otac robotike, iako je živio između 1136. i 1206. godine, a što je bilo prije više od 800 (osam stotina) godina!

El Džezri mu je ustvari nadimak jer je rođen na otoku Ibn Omer koji danas leži na području sjeverne sirijske provincije na rijeci Tigris.

Za El Džizrija bismo mogli s pravom reći da je jedan od najvažnijih izumitelja u historiji, možda čak veći i od Da Vinčija, obzirom da je on svoje ideje i skice pretakao u stvarne uređaje, koji su služili svrsi. Za razliku od mnogih drugih izumitelja koje histrija pamti, za El Džezrija slobodno možemo reći da je više bio praktični inžinjer, nego izumitelj, onako kako mi to danas gledamo na ta usmjerenja. Naime, El Džezrijevi uređaji su bili mnoštvo pokušaja i grešaka, a ne teoretisanje i teoretski proračuni.

Napisao je nekoliko knjiga, ali najfascinantnija, napoznatija od svih je Knjiga trikova (Engleski: Kitab Al-Heyal, Arapski: كتاب الحيل) o inovativnim mehaničkim uređajima.

Neke od najvažnijih izuma slavnog El Džezrija donosimo u nastavku:

Bregasto vratilo

El Džezri je svoj izum bregastog vratila primijenio na nekoliko uređaja i time ustvari pokazao kako je ideja fascinantna i veoma primjenjiva u mnogim slučajevima i situacijama. Neki od uređaja koje je El Džezri napravio na principu bregastog vratila su sat sa svijećama i mašina za podizanje vode.

Mehanizam koji pretvara pravolinijsko kretanje u kružno i obrnuto

Pokušaji pretvaranja kružnog kretanja u pravolinijsko i obrnuto datiraju od davnih vremena, čak se spominju neki izumi iz petog stoljeća prije nove ere. Međutim, radilicu kakvu poznajemo danas i kakva još nikada nije prevaziđena 1206. godine izumio je El Džezri. On je svoju radilicu primijenio na, danas bismo to nazvali, dvocilindričnu pumpu za podizanje vode.

Dizajn i konstrukcija

Engleski historičar Donald Hill koji je izučavao El Džezrija spominje da se kod njega mogu naći neki od veoma interesantnih koncepata za dizajn i konstrukciju, kao što su:

  • laminiranje drveta radi smanjenja deformacija i stabilna ravnoteža između točkova,
  • kalibracija rupa,
  • glačanje metala uz pomoć vode i brusnog papira,
  • izlijevanje metala u kutije napravljene od pijeska.

Mehanizam za kontrolu brzine vrtenja

El Džezri je izumio metodu za kontrolu brzine vrtenja točka uz pomoć mehanizma za izlaz/bijeg.

Satovi

El Džezri je napravio nekoliko potpuno različitih satova baziranih na vodi i vosku od kojih je vjerovatno najpoznatiji tzv. Slon sat.

Svakako, ne propustite pogledati video kojeg je izradila El Džezira (Interesantno je da imaju veoma slična imena, zar ne), a El Džezira Balkan prevela i prilagodila na bosanski jezik.

0

Hits: 0