19 odabranih

“Zlatno doba nauke bilo je onda kada su muslimani izučivali, ne samo islamske nauke nego i svake druge, a samo s jednim jedinim ciljem — da pomognu svoju vjeru, vjeru Islam.”

Nekoliko mladih, entuzijastičnih ljudi porijeklom s Bliskog Istoka, studirajući u Ujedinjenom Kraljevstvu naišlo je na mnoštvo historijskih podataka. Došli su na ideju da osnuju organizaciju koja će se baviti promovisanjem davno zaboravljenih učenjaka i njihovih otkrića. U početku su vjerovatno bili ismijavani i opstruirani od strane mnogih, ali sada, nakon nekoliko godina (Osnovani u decembru 2015), svi (s ponosom) možemo reći da njihova ideja niti je bila luda, a niti je svo njihovo vrijeme provedeno na istraživanju i promociji uzalud.

Najpoznatiji film koji je osvojio mnoge nagrade širom svijeta rađen u okviru ove organizacije je:

Organizaciji su dali ime 1001 izum (1001 inventions), kao simbolika za jako mnogo izuma, naravno.

U nastavku ćemo obraditi neke koje su i oni istakli kao odabrane. U osnovi ovo je prvod iz nekoliko njihovih djela (audio, video, tekstualnih) koncipiran kao jedan dokument na bosanskome jeziku. Počećemo s ženama, jer je to najveće otkriće ustvari. Jako malo se u islamskom svijetu (ili onom koje se danas zove islamsko/muslimansko) zna da je među najznačajnijim pronalazačima bio nemali broj žena, a na Zapadu da i ne govorimo. Posebno u današnjem vremenu brutalnih medijskih napada na sve što dolazi od islama i muslimana.

Ako budete sebi postavili pitanje, prije ili nakon čitanja, šta je to što je dovelo tadašnje muslimane u tu poziciju i zašto su tu gdje jesu danas, to je veoma pozitivno. Pozivino je iz mnogo aspekata, ali to nije tema ovog članka i tom temom ćemo se baviti nekom drugom prilikom ako Bog da.

0

Hits: 4