Žena u Indiji

Indijska kultura je veoma osjetljiva prema ženama, bez obzira šta do nas dolazilo preko medija. Naravno, uvijek ima budalaša svakakvih, kao i svuda na butum dunjaluku, kako među običnim svijetom tako i među svećenstvom koje promoviše kojekakve nakaradne stvari. Kada god se spomenu žene i njena prava uvijek će se neko naći da kaže da negdje nešto ne zaodovljava, kao što uostalom ne zadovoljavaju ni ljudska prava uopšte. Negdje se prava čovjeka poštuju više, negdje manje, negdje su žene tretirane poput svakog čovjeka, a negdje kao da ne pripadaju ljudskom rodu. Indija je tu veoma šarolika, ali postoje neke tradicionalne vrijednosti i kojima želimo reći par riječi u nastavku.

Nema rukovanja sa ženama

Prvo i osnovno valja naučiti da nema rukovanja sa ženama u Indiji. Tu i tamo oni se prilagode u nekim stranim firmama i iz poštovanja prema strancima rukuju se, ali to treba izbjegavati po svaku cijenu jer je to za njih veoma nekulturno.

Razgovor žene sa strancem

Ako se recimo želi upitati nešto žena u Indiji koja je u prisustvu nekog svog muškog, ona iako je dobila direktno pitanje odgovoriće radije gledajući u svog muškog suparnika, a onda taj bi trebao da prenese onome ko je pitao. Postoji taj neki stid i povučenost s jedne strane, ali i izražen patrijahalni odnos u kom je žena “donja” i “ne smije” progovoriti bez znanja ili odobrenja muškarca.

Radni odnos

Kada se uposli žena valja strogo voditi računa o dvije stvari:

  • ona je majka i domaćica u veoma patrijahalnom društvu
  • žena ne bi trebala (ili čak ne bi smjela!) ostajati dugo na poslu tako da se mora vraćati kući po mraku

Druga stavka je zbog toga što je indijsko društvo (bez obzira na geografsko područje) još uvijek po pitanju zaštite žene strankinje veoma “divlje”. Ako bi žena ostala sama, bez muškog zaštitnika poslije sumraka to bi za nju moglo biti kobno. Svakako, situacija se iz godine u godinu mijenja i hvala Bogu pa je tako. Danas je moguće sresti u megagradovima djevojke i žene u kasnim noćnim satima na ulici bez problema, ali to je samo u određenim dijelivom megragradova, no Indija je pregolema, kao što smo objasnili u prvom članku ovog serijala.

Također, da ne ostane nedorečeno ili crnilom zasjenjeno, valja znati da je Indija za premijera imala ženu mnogo mnogo godina prije mnogih drugih slobodnih, demokratskih, liberalnih država. Još davne 1963. Indija je imala žene visokopozicionirane u politici, a svima je naravno poznata Indira Gandi, kao treći premijer nezavisne Indije.

1

Hits: 17