Zaboravljeni svijet – Afrika – Nova prilika

Evo nas i na posljednjem članku iz serije o Indiji i prilikama (bijelog) čovjeka. Svakako, mnogi su se pitali zašto uopšte pisati o Indiji. Koga još briga o tamo nekom dalekom svijetu i koja je svrha svega?

Nisam vidio da upropaštava mlade ljude ništa brže i jače od sputavanja vlastite ambicije!

Hazreti Omer El Faruk, Drugi halifa muslimana

Veli se da je gornju izjavu izrekao slavni Omer dok je bio halifa i dok je gledao momke Medine kako se ponašaju, te kako pokušavaju da glume neke velike mistike, dubokoumne vjernike, odričući se dunjaluka, zarad, tobože, ahireta. Istu rečenicu bismo mogli da ponavaljamo sebi svaki dan, da je ispišemo i zalijepimo negdje na zid spavaće sobe, dnevnog boravka, ali i učionice. Nažalost, muslimanski svijet se odgaja već generacijama i generacijama da bude pasivan. U isto to vrijeme neki drugi upravljaju dunjalučkim resursima, a samo na dunjaluku i samo sa dunjalukom se može raditi za džennet!

Kolonijalizam Bijelog čovjeka

Bijeli čovjek službeno se odrekao kolonijalizma i službeno je to proglasio kao nešto fuj, bljak. Bijeli čovjek je rekao i da se stidi svojih prethodnika koji su činili to što su činili. Nedavno se Njemačka vlada izvinila za zločine počinjene u ime Njemačke i Njemačkog naroda, te obećala čak odštete u milijardama.

Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Bijeli čovjek se nikada nije odrekao kolonijalizma, nego je samo promijenio metode. Kolonije još uvijek itekako postoje. Naravno u kolonijalizmu bijelog čovjeka ne treba zaboraviti ni druge željne pokoravanja svijeta, drugog, drugačijeg, (možda nekoga ko je na nižem stepenu ljudstva – malo smrdi na fašizam zar ne?), kao što su žuti (Kinezi ili Japanci), ili pak ne tako bijeli poput Turaka. Svi oni imaju želje za pokoravanjem drugih na prvom mjestu zbog prirodnih resursa, a nekada i zbog raznih ideologija koje su toliko snažne i organizovane da ih se može nazvati religijama.

Uvidjeli smo da je za Indijski podkontinent prošao voz za malu Bosnu i Hercegovinu i za narode u njoj. O ne! Ne mislimo da bi narodi Bosne i Hercegovine trebali bilo koga da koloniziraju! Međutim, narodni Bosne i Hercegovine imaju veliku odgovornost spram svojih potomaka. Političari koji su bili, koji jesu i koji će biti potpisivali su, potpisuju i potpisivaće mnoge dokumente koje im poturi Svijet i Evropka Unija. Veoma često bez ikakvog kritičkog promišljanja o tome šta se potpisuje, nego se radi čisto o dodvoravanju jačem – onom s kockastijom glavom, dužom letvom ili boljom puškom. Narodi (treba li naglašavati bijeli?) Bosne i Hercegovine imaju veliku odgovornost spram svih drugih bijelih naroda, ali i onih koji će njihovi (bijeli) sunarodnjaci da ovako ili onako koloniziraju! Neko u njihovo ime već danas pravi planove o novim izazovima, novim kolonijama, novim iskorištavanjima na kontinentu za koji se predpostavlja da će biti najmnogoljudniji(!!!) do kraja ovog stoljeća. Kontinentu imena: AFRIKA!

Zaboravljeni svijet

Afrika je prije mnogo, mnogo godina (decenija) bila veoma interesantna kolonizatorima. I kao da je odjenom postala zaboravljena! Kao?! Međutim, ona je interesantna i dan danas, da se ne lažemo, posebno kada je u pitanju iskorištavanje prirodnih resursa Afrike zarad nekolicine bjelaca Evrope i SAD-a. Ali, malo je bjelcima, ili malo više, pomrsila račune Kina! O njoj smo rekli samo nešto veoma površno kada smo spominjali Indijski podkontinent, obzirom da se graniče, jednom veoma dugom granicom i da su ustvari “prirodni” neprijatelji jedni drugima – Indijci i Kinezi.

Kina ima izrazito loše političko, socijalno i ekonomsko društvo prema standardima Zapada (demokratije, socijalizma [nije isto što i komuizam!] i liberalizma). Izrazito je diktatorska, totalitarna i izrazito netolerantna prema svim slobodnomislećim ljudima (Muslimani u Bosni i Hercegovini to najbolje znaju prema vijestima koje dolaze iz tog dijela svijeta, a tiču se tamošnjih, autohtonih muslimana – turkijskih kineza – Ujgura).

Takva netolerantna, diktatorska, politički, socijalno i ekonomski veoma čudna država zadužuje mnoge zemlje Afričkog podkontinenta ogromnim kreditima kojima, očito je, stavlja Afričke zemlje u podređeni, robovlasnički, kolonijalni položaj.

S druge strane, mnogo gore je radio bijeli čovjek veoma dugi niz decenija svim afričkim narodima u svim afričkim državama. U posljednjih par decenija zbog izrazitog uticaja određenih udruženja (borba protiv segregacija, isključivosti, rasizma, …), Zapadni svijet (bijeli čovjek) malo je promijenio svoj kurs. Cilj je još uvijek isti – kolonizirati svakoga koga se može, isrcpiti sva moguća prirodna bogatstva sa što je moguće manje sredstava. Ali, metode su drugačije, da ne kažemo humanije od onih prijašnjih, posebno iz vremena hvatanja afričkog čovjeka kao da je zvijer, natrpavanja u brodove i transport u Ameriku (i južnu i srednju i sjevernu).

Zapadni (bijeli) čovjek uvidio je da se kolonizirati može mnogo bolje i efikasnije “lijepom” riječi, nego silom, nego lancima oko ruku i nogu. Zapadni (bijeli) čovjek uvidio je da “lijepa” riječ ljude stavlja u podređeni položaj “vlastitim” izborom, a ne pukom silom i prijetnjom jačeg. Kina pokušava da igra na tu igru (kreditima za pomoć ekonomiji, razvoju, prosperitetu, obrazovanu, …), ali obzirom da oni nemaju takva iskustva, uz to su još takvi kako spomenusmo, možemo reći samo: nedajbože biti kineska kolonija! Ako bi insan morao da bira između kolonije bijelog i žutog čovjeka, vjerovatno bi radnije odabrao koloniju bijelog (ovog današnjeg, a ne onog od prije više od 100 godina).

Bosanska prilika

Da bi moralni, etički, empatični (bijeli) čovjek Bosne i Hercegovine mogao barem malo uticati na svjetske tokove i porobljavanje i koloniziranje afričkog kontinenta on mora imati znanja i vještine ko, kako, zašto i šta će u njegovo (bijelo) ime da radi po svim afričkim državama (posebno centralna Afrika, jer sjeverna i južna i nisu baš previše interesante u decenijama koje nadolaze).

Da bi moralni, etički, empatični (bijeli) čovjek Bosne i Hercegovine ublažio negativne posljedice po afričkog čovjeka onokoliko koliko je u stanju (makar i koliko mala kap vode naspram ogromnog požara), on već danas mora napraviti planove i strategije, ali i razraditi taktike šta da radi već danas u Africi.

Moraće da šalje mnogo više ambasadora u sve moguće afričke države, mnogo, mnogo više nego što ih šalje po Evropi, Americi ili bilo gdje drugo.

Moraće da šalje razne ekspedicije privredne, ekonomske i obrazovne. Da uspostavlja dobre, prijateljske odnose. Odnose iz kojih, naravno, može da profitira, na obostranu korist (i afričkog naroda i naroda u Bosni i Hercegovini), ali nikada iz ugla “višeg” bića – bijelog čovjeka.

Demografija

Nećemo ovaj put davati pregled ni sadašnjeg ni očekivanog demografskog stanja Afrike u brojkama ili detaljnije po određenim regijama ili državama Afrike. Ali, sjetimo se da Indijski podkontinent ima 1,7 milijardi stanovnika. Sjetimo se da su procjene takve da će broj stanovnika Indijskog podkontinenta još malo rasti, možda do 2,x milijardi i onda gotovo pa naglo do kraja stoljeća pasti na manje od 1 milijarde. Procjene su da će se broj stanovnika Indije prepoloviti do kraja stoljeća, pa čak i više od toga!

(Naravno, ni mnogim svjetskim stručnjacima nije vjerovati – o raznoraznim bjelosvjetskim stručnjacima, njihovim vještinama, znanju i kompetencija smo govorili mnogo ranije – svakako ismijavajući naučnu zajednicu koristeći upravo metode naučne zajednice – ko se još sjeća toga).

Procjene su također da će do kraja stoljeća (a to je manje od 80 godina!) Afrika biti najmnogoljudniji kontinent na svijetu! Sada je to kao što znamo Azija! U Aziji i to ne cijeloj, nego samo u onom dijelu gdje se nalaze Kina i Indijski podkontinent živi trećina stanovnika cijele Planete!

Zbog mnogih historijskih političkih odluka, ali i ekonomije i socijalnih (ne)prilika u tom dijelu svijeta, naglašavamo opet, broj stanovnika će se prepoloviti ili čak i više od tog do kraja ovog stoljeća, pa će prirodno (doduše i veoma užurbanim rastom broja stanovnika) Afrika naći na prvom mjestu. Za sve te ljude će trebati sve, doslovno sve! Od igle do lokomotive! Neko će im to morati dostaviti. A Bosna i Hercegovina mora biti dijelom toga! Naprosto mora!

Prljave igre

Na ovom dunjaluku je malo pravednih ljudi, a još manje pravednih vođa. Tako je od pamtivijeka i ko god misli da je svijet mjesto uživanja, lijepog i lagodnog života negdje je nešto dobro zglajzao pa se nije dobro informisao.

Kako već prije rekosmo, Afrika će kao najmnogoljudniji kontinent da bude izrazito popularan kako za one izrazito pokvarene, tako i za mnoge druge, čak one izuzetno etične, moralne, empatične. Mnogo će biti pojedinaca i udruženja koja će se boriti za prava afričkog čovjeka, a koji niti su afrikanci niti su afričke boje kože (da ne kažemo crni).

S takvima se Bosna i Hercegovina treba udružiti pod hitno. Ako ne na prvom mjestu zbog afričkog čovjeka (zbog etike, morala, empatije), a ono sebe radi (očuvanja socio-ekonomskih prilika naroda u Bosni i Hercegovini). Ako bosanski (etički, moralni, empatični – bijeli) čovjek ne bude ostvario posebnu dunjalučku korist, barem se nadamo da neće napraviti niti bilo kakvo zlo tamošnjem stanovništvu. A može biti i korektivni faktor za mnoge pokvarene, zar ne?

Zato, da nas se naši potomci ne bi stidili, ili tačnije da se ponose nama, vakat je uraditi prave stvari još danas.


Opet će mnogi reći, kakvi mi i Afrika, ne znamo pokupiti smeće! Zato smo i spomenuli onu izjavu s početka. Izjavu Omera El Faruka. Samo ljudi velikih ambicija mogu postići velike rezultate. Odgajajmo sebe, i svoje potomke da imamo velike ambicije i da ih se nimalo ne stidimo, naprotiv, da se ponosimo svojim (dobrim, plemenitim, čestitim, moralnim, etičkim) ambicijama.

1

Hits: 10