Vojska Indije

Najmnogoljudnija vojska na dunjaluku je kineska. Kina ima više od 2,1 milion aktivnih vojnika.

Druga na svijetu je Indija koja ima sličan broj aktivnih vojnika kao što ih imaju SAD i to 1,4 miliona. Što će reći da Kina bježi drugoplasiranoj Indiji za preko 700 hiljada aktivnih vojnika!

Stoga, ali i iz mnogih drugih razloga, glavni “protivnik” ili “prirodni” vojni neprijatelj Indiji nije uopšte Pakistan, nego Kina! Sreća im je samo što imaju prirodni zid između te dvije zemlje sačinjen od Himalaja (o kome smo pisali u prvom članku: Kad srce kaže Indija). Mada, savremenim načinima ratovanja takva barijera nije neki poseban problem. Otuda, Indija strahuje već decenijama od Kine, te i jedna i druga država pokušavaju da unaprijede svoju vojnu i ekonomsku mašineriju kako bi mogli da se brane od eventualnog napada onog drugog.

Pakistan iz (opravdanog?) straha od Indije je šesta zemlja po broju aktivnih vojnika na svijetu! Na svojih 230 miliona stanovnika imaju preko 650 hiljada aktivnih vojnika.

Izraženo u procentima kinesku vojsku čini čak 1,4% stanovništva, indijsku 1,1% dok pakistansku čini nevjerovatnih 3,1% ukupnog stanovništva.

Indija je također jedna od četiri zemlje (samo četiri zemlje su takve u svijetu!) koja ima svoj svemirski program!

Ovo ulaganje Indije u vojsku i svemirski program podsjeća pravo na Tita i njegovu opsjednutost vanjskim neprijateljem. Podsjeća zato što u velikim, ogromnim područijima Indije ljudi doslovno jedu rižu tri obroka dnevno. Doručak, ručak, večera! Doduše, može se to uobličiti i u kulturološke aspekte. Za te ljude je vjerovatno čudno kada čuju da tamo negdje neko jede tri obroka dnevno hljeb, zar ne?

Kada je u pitanju ishrana, u južnoj Indiji kao i na istočnom Indijskom podkontinentu jede se riža i ona je osnovna namirnica, dok je u sjevernoj Indiji ali i Pakistanu na hastalu uglavnom njihov tradicionalni hljeb koji podsjeća na našu malo deblju jufku.

Prema procjenama (statistički podaci) u svijetu svake godine od gladi ili podhranjenosti umre skoro 6 miliona djece! Pola od tog broja otpada na Indiju, odnosno Indijski podkontinent!

3

Hits: 23