Sjever-Jug (Indijskog podkontinenta)

Posmatrati Indiju kao najveću državu Indijskog podkontinenta kao jednu monolitnu cjelinu vjerovatno je izuzeto neozbiljno. Dovoljno je pogledati bilo koje područje na planeti gdje insan obitava i uvidjeti tako mnogo različitosti na izrazito malom prostoru.

Da ne idemo nigdje dalje od nas. Mi svi znamo vrlo lahko da prepoznamo ko je Hercegovac, Krajišnik. Ko dolazi iz Tuzle ili Zenice. Ko ja odavdje ili odandje. O mentalitetima da i ne govorimo. Slovenija, primjera radi koja je od nas udaljena par sahata vožnje autom ima mentalitet drugačiji od nas, kao da uopšte nismo s istog kontinenta.

Mentalitetu recimo jednog Albanca ili Grka na jugu i jednog Norvežanina ili Finca na sjeveru razlikuju se kao nebo i zemlja.

Slično je i sa narodima koji žive na Indijskom podkontinentu. Pri čemu i sami Indijci prave razlike na južne i sjeverne narode, kulture i običaje. U južnom dijelu Indijskog podkontinenta, tačnije Indije (jer ostale države su uglavnom smještene sjevernije) komunizam se zadržao najduže u poređenju sa svim drugim državama svijeta. Naravno, za Kinu i Sjevernu Koreju kažemo da su komunističke, ali, …

U tom, južnom dijelu Indijskog podkontinenta ljudi su mnogo, kako bi rekli, empancipovaniji. Obrazovaniji, “kulturniji”, i imaju mnogo veći osjećaj za vrijednost druge kulture, običaja i tradicije za razliku od onih na sjeveru. Otuda je u južnom dijelu moguće naći kršćane, kojih nije zanemariv broj. I to su uglavnom ortodoksni kršćani, ostalih iz tzv. Zapadne crkve gotovo da nema. Sve religije u južnom dijelu žive decenijama, pa i stoljećima u nekakvoj harmoniji bez posebnih sukoba. Kada dođe do sukoba na sjeveru (uglavnom oko religije) i oni sami se ibrete, šta je tim ljudima gore na sjeveru pa ne mogu da se dogovore!

Jedan od razloga tog velikog kulturnog kontrasta je i to što veliki broj firmi koje dolaze s Zapada imaju svoja predstavništva na jugu – lakše se dogovore i mnogo lakše prevazilaze razlike u kulturi i običaju.

Međutim, na sjeveru su izražene fundamentalističke ideologije upakovane u razne religijske i folklorne običaje koji nerijetko izazivaju krvave sukobe. Kako unutar same Indije, tako i sa susjednim/komšijskim državama. Rekli bismo obrnuto od Evrope. U Evropi oni na sjeveru žive u harmoniji, a mi dolje na jugu se krvimo stalno.

Indija je podijeljena u federalne jedinice, pa bismo je skoro mogli nazvati kao Socijalistička federativna republika Indija. Sve te federativne republike, naravno, imaju svoje vlade. Neke od njih su izrazito neprijateljski raspoložene prema svojim građanima. Korumpirane su, pljačkaške, zelenaške, svakako upakovano u očuvanje vjere i tradicije (poznato ovo zar ne?), a neke (uglavnom južne) su više opredijeljene ka ekonomiji, prosperitetu, obrazovanju, kuluturi, ekologiji i tako dalje.

Na sjeveru se pismenost smatra ako čovjek doslovno zna da napiše i pročita svoje ime i prezime, dok je na jugu osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i besplatno za sve. Kvalitet obrazovanja u besplatnim, državnim školama nije posebno zadovoljavajući, pa su stoga privatne škole u Indiji izuzetno popularne. Ali, svejedno postoje, što ipak valja naglasiti.

3

Hits: 13