Porodični odnosi i privatnost

Indijci su veoma porodični. Ta porodičnost ide u nekakve za naše uslove i razumijevanja takve nepremostive granice da je to zasta za ne povjerovati. Primjera radi, kada neki mladić/muškarac (ili u urbanim sredinama djevojka/žensko) pronađu posao, takva osoba mora ispričati svima u svojoj porodici o tom poslu i firmi, pa ako oni dadnu izun (odorenje), tek onda se može ići raditi. I ne, nije to samo da se pita supružnik ili mati i otac. Nego se nerijetko pitaju i amidže, tetke, tetkovi, djedovi, pranene i ostala mnogobrojna rodbina (nismo sigurni za komšiluk, ali za rodbinu jesmo! I ne, ne karikiramo, doista se moraju pitati mnogi!)

Ti porodični odnosi, ali i prijateljski (za one koje uzmu za prisne prijatelje) idu i još kora dalje u nekim drugim aktivnostima. Tako je za njih apsolutno normalno da se recimo dva muškarca drže za ruke kada hodaju ulicom i da se stalno nešto miluju, glade, … Baš kao na slici u prilogu. Ovo je možda u suprotnosti s onim rukovajem o kom smo govorili prije, ali nije to rukovanje ono zapadnjačko, nego upravo “njihovo” kojim iskazuju prijateljsku privrženost, ljubav i odanost – kako prema članovima porodice, tako i prema prisnim prijateljima.

Intimni prostor (intimate space)

Zapadne kulture mnogo drže do ličnog, vlastitog prostora oko sebe. Skandinavske zemlje i tu prednjače nad ostalim kulturama. To je jedan od razloga zašto oni nisu uvodili razne mjere koje su druge zemlje imale tokom pandemije. Oni u svojoj kulturi drže veoma velika odstojanja jednih između drugih čak i za naše shvatanje. Njima nije normalno, prirodno i kulturno ako neko stoji bliže od 1,5m od njih. Stoga, kada je došla pandemija i kada se reklo da trebaju držati malo veće rastojanje, nikakav im problem nije bio. Zato nisu morali imati zaključavanja kao druge države, primjera radi.

Eh, na Indijskom podkontinentu je totalna suprotnost. Oni su cijelo vrijeme doslovno prlijepljeni jedni uz druge. Primjera radi, ako se čeka u redu na kasi, u nekoj prodavnici i između dvije osobe postoji prostor od svega pola metra, nije uopšte rijetkost da neko stane tu i popuni taj prostor tako da svi budu doslovno zalijepljeni jedni uz druge.

Privatnost

Nismo sigurno za mnoge stvari po pitanju privatnosti, ali ćemo nešto reći o plati. Plata je apsolutno javna u okviru porodice u kojoj žive, pa i šire, jer uglavnom nekoliko porodica živi “pod jednim krovom”. Ako bi neko i pomislio na skrivanje visine plate to bi značilo veliku, neviđenu herezu. Zbog toga je nekada u svijetu biznisa mnogo lakše pregovarati s njima o visini plate. Svi znaju koje su plate u firmama i šta se može očekivati. Tako da se tu u mnogome olakšava pregovaranje. Može se njima reći da to čuvaju (kako to Zapadnjaci vole raditi, jer je plata takva tajna na Zapadu da je ni supružnik ne zna!), i oni će reći ono svoje poznato “Yes Sir!“, ali doslovno, čim napusti sobu za pregovore svima će poslati poruku o visini plate!

Zbog toga i ono na samom početku ko se sve mora pitati i od koga se sve treba tražiti izun. Obzirom da žive “pod jednim krovom” ili nešto kao jedna avlija, ali više kuća to je veoma važno da se zna koliko doprinosi svaki član “porodice pod jednim krovom”.

1

Hits: 8