Pakistan

Naravno, kao i o svakoj državi svijeta ali i narodu ili narodima koji u njoj žive može se pisati i pričati nadugo i naširoko. Mi ovom prilikom to nećemo raditi, ne samo zbog prostora ili dužine članaka, nego i zbog nedostatka znanja o Pakistanu.

No, uopšteno govoreći i na osnovu onoga što smo već ranije rekli, nije previše teško zaključiti zašto je kako Pakistan tako i susjedni Afganistan toliko interesantan velikim svjetskim silama. Od Amerikanaca (SAD), Britanaca, Rusa, Kineza tako naravno i Indijaca. Možda ponajviše zbog planinskog klanca koji se nalazi između Pakistana i Afganistana. Jer je taj prolaz toliko važan kao što je (ili možda čak i više) Sueski kanal ili pak Gibraltarski prolaz.

Da napomenemo kako je i sam Sueski kanal izgrađen za potrebe Britanaca ustvari. To valja također znati u geografsko-histrijsko-političkim okolnostima. Britanci kao veliki kolonizatori (i treba li naglašavati zločinci?) svašta nešto su radili. Mnogo toga i korisnog bezbeli, kao inicijalizacija sastanka u tadašnjem Osmanskom carstvu (Stambolu na Bosforu) za izgradnju Sueskog kanala. Tada se 9 vodećih zemalja sastalo da se dogovori gradnja kanala koji će skratiti put plovidbe brodova od daleke Indije do Britanije za hiljade i hiljade kilometara i time Britanskom kraljevstvu uštediti ogromne pare. Britanija je to prvenstveno radila zbog sebe, a ostali ako su se u tome našli, to je kao neka privredna “kolaterlana” šteta.

Vratimo se Pakistanu. Pakistan se uslovno rečeno može podijeliti na istočni i zapadni. Ta podjela se vrši duž rijeke Indus koja zemlju dijeli cijelom njegovom dužinom od sjevera do juga. Veli se da su ljudi sa zapadne strane rijeke Indus voema “divlji” od davnina. I postoje lokalne šale i pošalice na taj račun. Kada su Britanci inicirali podjele po religijskoj osnovi, pretpostavljalo se da će nova Pakistanska vlada te “divlje” ljude stavi pod kontrolu. Smiješno! Ako to nije mogla da uradi cijela “Velika Indija” kako da to uradi sada novi “mali” Pakistan? Otuda su ustvari česti sukobi kako u samom Pakistanu, tako i između Pakistana i Afganistana – zbog tih nekih “divljih”, koji su u osnovi skoro pa isti narod kao i narod Afganistana.

Još valja napomenuti da je prije dvije godine na nagovor Kine postignut dogovor između Kine i Pakistana da kinezi naprave ogromni autoput od samog sjevera Pakistana (odnosno iz Kine) pa sve do mora. Kinezi će taj autoput da prave vlastitim sredstvima kako bi sebi napravili izlaz na more na tom dijelu svijeta, a Pakistan bi zauzvrat trebao dobiti savremeni autoput (Nešto slično kao britanci i Sueski kanal). Koncesija Kini se daje na desetine godina, mada se u Zapadnim medijima može pročitati da mnoge stvari ugovorom nisu definisane, te su Zapadne (kolonizatorske zemlje, Britanija, Francuska, SAD, …) zabrinute zbog te iznenadne saradnje Kine i Pakistana. Drugim riječima mrse im se konci. A opet, to je i udarac na samu Indiju, o čemu smo već govorili ranije. Možda sada Indija žali što nije imala bolje odnose sa Pakistanom, kako bi spriječili uticaj Kine, ali kasno Marko na Kosovo stiže!

Ako bi se ova tema bolje prostudirala možda bi se mnogo jasnije uvidjelo zašto su Sjedinjene Američke Države napustile Afganistan “preko noći”.

2

Hits: 10