Najveća riječna delta na svijetu

Nalazi se pogađate gdje? Pa u Inđiju, što rekao Šojić iz srbijanske serije Bela Lađa. Tačnije ne nalazi se u Indiji, nego u Bangladešu, ali svakako na Indijskom podkontinentu.

Bangladeš se inače nalazi na području koje je izrazito vlažno. Za primjera radi u Bosni i Hercegovini u prosjeku godišnje pada oko 1180mm, u Njemačkoj oko 730mm, a u Turskoj oko 400mm. Dok je u Bangladešu taj broj 2200mm, a u pojedinim predjelima zemlje doseže cifru od nevjerovatnih 20 hiljada mm kada se pojavljuju monsunske kiše koje nisu nimalo rijetke!

Zbog te ogromne delte rijeka područje je izuzetno plodno i čak se u određenoj literaturi spominje kao najplodnije područje na Planeti! Ta površina je nevjerovatnih 105 hiljada kvadratnih kilometara. Za primjera radi valja navesti da cijela Bosna i Hercegovina zauzima svega nešto iznad 51 hiljadu kvadratnih kilometara. Što će reći, em je plodno, em je golemo područje. To nažalost ne pomaže posebno običnom Benglacu, pa je Bangladeš izuzetno siromašna država prema svjetskim standardima.

1

Hits: 8