Geografija Indije

Pričati o geografiji nekog područja, a ne staviti to u kontekst političke zbilje, kao i historijskih događanja je samo suhoparno nabrajanje činjenica – vjerovatno, međutim ovi članci su kratki i samo daju uvid u Indijski podkontinent.

Što se tiče Indije, odnosno indijskog podkontinenta, to je jedno od rijetkih područja na svijetu koje je omeđeno prirodnim zidom, odnosno štitom, ili kako se to često puta u engleskoj literaturi spominje – firewall.

Ako se pogleda priložena slika nije teško uvidjeti da je Indijski podkontinent okružen morima/okeanima i to u dužini čak 7,5 hiljada kilometara. Sjetimo se da je Turska postavljena tako da je omeđena ogromnom morskom obalom kako na sjeveru tako i na jugu, a dužina te obale je oko 7,2 hiljade kilometara.

Na sjeveru, je pravi pravcati prirodni zid. Tu su Himalaji (sjever – sjevero-istok) čiji je najviši špic skoro 9km iznad nivoa mora. Njegova dužina je 2400km! To je kao kada bismo imali veoma visoke planine koje se prostiru od Albanije pa sve do Danske! U Evropi najveće planine te vrste su Alpe – najviši spic je skoro 5km (za čak 4km manje od Himalaja!), a dužina je duplo manja 1200km – one su smotane kao kifla te se i nekada nema predstava o njihovoj grandioznosti, kao što je to slučaj sa Himalajima.

Na zapadu taj zid (firewall) za indijski podkontinent je planinski lanac Karakorum. Njegova visina je također zapanjujuća, čak 8km iznad nivoa mora i to 8 puta po preko 8km, a dužina mu je skroz od samog Arapskog mora na jugu do Himalaja na sjeveru u dužini od oko 500km. Primjera radi, “naši” Dinaridi imaju dužinu od oko 640km. Oni su uvijek bili prirodni zid (firewall) za mnoge vojske u historiji. Ako se pogledaju Osmanska osvajanja, uvidjeće se da je obala Jadradnskog mora bila sačuvana od osvajanja upravo prirodnim zidom (firewall) sačinjenog od Dinarida.

Na istočnoj strani nalaze se također planine. Ne tako visoke kao na sjeveru i zapadu, ali pak dovoljne da budu prirodni zid, štit (firewall). To su Arakan planine čiji najviši spic prelazi 3km, a duži je od granice na zapadu! Njegova dužina je oko 950km, od samog Bengalskog zaliva (more) do Himalaja na sjeveru.

Da bi se kopnom ušlo u indijski podkontinent postoji samo jedan i jedini prolaz kroz cijeli ovaj lanac planinčuga koje nigdje drugdje na dunjaluku ne postoje. Taj prolaz se nalazi između Afganistana i Pakistana. Kroz taj prolaz su ušle sve poznate i nepoznate vojske, pa čak i sam Aleksandar Veliki.

2

Hits: 19