Brojevi 17296 i 18416 su prijatelji, jedan bogat, drugi siromašan. Allah je sveznajući.

Izjavu iz naslova dao je Ibn El-Benna El Merakuši, čovjek koji je živio 65 godina i to između 1256. na čijem samom kraju (29. decembra) je rođen i 1321. (31. jula), kada je preselio na Vječni svijet.

Istraživao je mnoge stvari kao i većina istraživača toga doba, od astronomije, astrologije, mistike (bio je sufija) do matematike. Ono što je interesantno za ovaj članak jesu tzv. Prijateljski brojevi.

Kada su Pitagoru upitali kakav je prijatelj, on je rekao:

Onaj koji je drugačiji ja, poput 220 i 284

Pitagora

Ovime je Pitagora ustvari htio reći da je poznavao Prijateljske brojeve, a El-Benna je to proširio, nakon što je preveo Euklidove radove na arapski jezik, te uveo pojmove kao što su Obilni i Manjkavi broj.

Prijateljski brojevi

Jedan drugi arapski matematičar imena Sabit, u devetom stoljeću je čak ponudio i “formulu” uz pomoć koje je moguće odrediti Prijateljske brojeve.

Prijateljski broj za osnovce

Djecu iz nižih razreda osnovne škole nastavnici (ili roditelji) uče da postoje prijateljski brojevi. No, ti prijateljski brojevi nisu oni s velikim P, koje upravo predstavimo iznad, nego brojevi koji završavaju na 0 ili 5, a s kojim je mentalno (u glavi) računanje mnogo lakše, brže i jednostavnije.

Da bi nastavnici djeci omilili matematiku i zbrajanje “teških”, velikih brojeva, oni im pokažu prijateljske brojeve, brojeve koji im mogu biti dobri jarani za brz i jednostavan dolazak do TAČNOG rješenja.

Primjera radi, kod zbrajanja brojeva

27 i 9

Za većinu djece, zbrajanje ovih brojeva je veoma naporan mentalni zadatak. Međutim, pozivanjem prijateljskih brojeva u pomoć zbrajanje je veoma jednostavno. U ovom slučaju traži se prvi veći broj od 27, to je, naravno 30. Tj, na 27 je potrebno dodati 3 da bi se dobio broj 30. A to znači oduzeti 3 od 9. Tj, od devet ostaje šest, pa je zbir 36. Ovako napisano osnovcima može stvarati dodatni teret i sve još dodatno zakomplikovati, međutim, ako se prikaže grafički (jer je sve prikazano grafički mnogo lakše i jednostavnije za upamtiti) to djeca mnogo lakše i vjernije savladaju gradivo. Pomenuti primjer u grafičkom obliku bi bio:

Jedan, teži primjer bi bio:


Zagonetka

Koliko mjeseci u godini ima 28 dana?

[expand title=”Rješenje”](Nema veze s Prijateljskim brojevima!)
Naravno, odgovor je svaki mjesec ima 28 dana, jer mjeseci imaju i više, od 30 ili 31 dan!

Ako ste sada ljuti zbog pitanja koje nema veze s Prijateljskim brojevima moramo vam reći da zagonetke i jesu takve! One uvijek trebaju da treniraju naš mozak da bude spreman na sve izazove gdje se skače s teme na temu.[/expand]

2

Hits: 96