Habitica

Živimo živote u kojima, čini se, imamo svega osim vremena (ok, ok i novaca!). Današnji, savremeni čovjek se žali da mu je nedostatak vremena izvor gotovo svih frustracija, a medicinski izvještaji kazuju da ta frustracija rađa mnoge bolesti, kako one psihičke tako nerijetko i fizičke.

Mnogo je knjiga, kurseva, govornika i čega sve ne oko nas koji garantuju da ćemo uz pomoć njih promijeniti svoj život iz temelja. Vjerovatno su svi oni donekle u pravu, ali svima ili većini nas nedostaje neki mentor, neko ko bi nas pratio, motivisao, pa i naružio kada odstupamo od planiranog, od zadanog, od onoga što želimo postati.

U tu svrhu napravljeno je mnošto raznih igara, vježbi ali i računarskih aplikacija. Jedna od onih koja se svidjela autoru ovih redaka je imena Habitica.

Habitica je video igra koja nam može pomoći (ne garantuje da će to uraditi – sve je ipak do nas) da poboljšamo navike u stvarnom životu. “Gamificira” život člana (Habitica) zajednice pretvarajući sve zadatke (navike, dnevne obaveze i zaduženja) u mala čudovišta koja se moraju pobijediti. Što se bolje u tome, to se više napreduje u igri. Međutim, ako se u životu posklizne, i (virtuelni) lik (iz igre Habitica) počinje gubiti u igri.

Članstvo u Habitica zajednici je besplatno, i ne samo to, nego se autor ovih redaka potrudio i da prevede Habitica program na bosanski jezik. Nažalost, bosanskohercegovačka zajednica je mala (ili možda čak ni ne postoji!), pa stoga nema niko da potvrdi tačnost prevoda kako bi se prevod objavio u slijedećoj verziji. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje, aktiviste, avanturiste da se priključe zajednici i pomognu oko nedostataka prevoda (dorada, jer gotovo svakodnevno se mijenjaju iskazi, pa ih je potrebno prevoditi), kako bi bosanskohercegovačka Habitica zajednica ugledala svjetlo dana.

Ako neko uoči da mu nedostaju grupe za bilo kakav grupni rad, tek tada je potrebno platiti neku simboličnu cijenu. No, i bez toga ne bi bilo loše da onaj ko ima sredstava odvoji malo za zajednicu koja na projektu radi za džaba i praktično “živi” samo od tih uplata.

Veb (kao i mobilna) aplikacija je veoma jednostavna. Nakon prijave biće se upitano za postavke osnovnih zadataka. Za početnike nije loše uzeti prijedlog od Habitica, jer će nam to dati potpuniju sliku šta i kako da radimo. Izgled “radne površine” je kao na slijedećoj slici.

U vrhu se nalazi trenutni status korisnika, odnosno njegovog avatara (lika u Habitica aplikaciji – igri). Tu je svakako na prvom mjestu zdravlje. Zdravlje se održava izvršavanjem zadataka na vrijeme, ali i borbom protiv drugih “neprijatelja” – preslikano iz stvarnog života! Zatim tu je stečeno iskustvo uz pomoć kog se prelazi na više nivoe. I ne samo da se prelazi na više nivoe, nego se osvajaju novi likovi kojima možemo da nabavimo opremu, kako vojnu, borilačku, tako i neke druge vrste poput mudrosti, lukavstva, dobročinstva i slično. Ali i ono što je veoma interesantno liku je moguće dodijeliti ljubimca. Ako se bude skupilo dovoljno hrane, a zatim hraneći ljubimca hranom koju voli može se odhraniti da postane jahalica! I sve to izvršavajući svakodnevne obaveze koje se prate u programu/igri Habitica. To mogu biti kućni poslovi, zabava, igra, škola ili pak posao. Autor ovih redaka Habiticu korisi za sve navedeno i još i više!

Zatim tu je i lista prijatelja gdje je moguće vidjeti koliko su oni iskusni, zdravi, kakve likove, ljubimce i jahalice imaju.

A onda u centraltnom dijelu se nalaze četiri kolone i to:

  • Habits (Navike)
  • Dailies (Dnevne obaveze)
  • To-do’s (Zaduženja)
  • Rewards (Nagrade)

O Navikama, Dnevnim obavezama i Zaduženjima pisali smo poseban članak, kako bi svako od nas mogao da jasno i nedvosmisleno zna razliku između njih. Veoma je važno znati tu razliku bez obzira koristili program Habitica ili ne!

Kada su u pitanju Nagrade tu je priča nešto drugačija. O vrstama nagrada, te kada i u kojoj mjeri se one dodjeljuju postoje mnoge studije i eksperimenti. Možda nekada napišemo nešto na tu temu, kada skupimo dovoljno materijala i iskustva (ne samo ličnog). Međutim, ponešto o nagradama i “kaznama” kod tzv. gamifikacije rekli smo u članku: Gamifikacija.

Ovo je samo mali uvod u to šta sve ova veoma ogromna, nepregledna aplikacija/igra ima. Mnogo je tu raznih esnafa (esnaf je starinjska riječ za udruženje zanatlija, jer u Habitici je moguće biti određeni zanatlija), zatim aščinica, pa onda neke potrage za izgubljenim ljubimcima ili borba protiv zvijeri koji napadaju nas ili našu partiju (družinu) i tako dalje.

Možda će nekima smetati “loša” grafika. tj, zašto su sličice pravljene u 8-bitnoj grafici kao da živimo u neka davna vremena. Ali autori baš žele da zadrže taj neki starinjski duh. Otuda i razni nazivi svega i svačega u Habitica programu su arhaični (starinjski), pa smo se trudili kod prevoda na bosanski jezik potražiti starinjski, adekvatan izraz. Nadamo se da će vam se svidjeti i još jednom pozivamo da se pridružite ne samo zajednici Habitica, već i zajednici prevođenja. Veza do prevoda kako veb, tako i mobilne apliakacije je: Habitica Bosanski.

Za sve one koji budu željeli da činimo jednu zajednicu, bosanskohercegovačku u Habitica aplikaciji/igri neka potraže korisnika pod imenom @ahusanovic.

Čini se da neke obaveze ne ispunjavamo vjerno, zar ne?

Za programere

Programerima bi ovaj program mogao biti veoma interesantan ne samo zato što je besplatan i što mogu da rade na doradama, nego zato što postoje API kao i jako mnogo Dodataka (Addons) i Proširenja (Extensions). Međutim, mnogo ih i nedostaje. I sami imamo jako mnogo ideja gdje, kako i zašto bi se moglo proširiti, ali vrijeme je to koje nas ograničava – iako koristimo Habitica!

Dobrodošli!

www.habitica.com

0

Hits: 119