Navika

Već smo prije nešto pisali o vrstama obaveza i naših postupaka koje imamo u članku Navike, dnevne obaveze i zaduženja, kao i kako se nositi sa svim tim kroz život u seriji članaka koje smo nazvali Putopisi iz zemlje Habistan.

O navikama se mnogo čita i priča u našem okruženju, posebno pod uticajem prevedene (još jedan pokazatelj da moramo imati prevedene knjige!) knjige Atomske navike.

I svi oni koji pričaju, pa čak i raspravljaju o navikama uviđaju da je to veoma složena tema oko koje se još uvijek lome koplja. Lome se koplja oko toga kako ispravno definisati sve vrste navika, ali i kako ih unaprijediti ili ih izbaciti iz života, jer postoje pozitivne i negativne navike, naravno.

Neki vele da se navike mogu promijeniti za svega 21 dan na osnovu nekih istraživanja i provedenih eksperimenata/opita/pokusa. Drugi opet vele da je to 66 dana, a neki treći da za uspješno uspostavljanje navike/a potrebno je više mjeseci. Vjerovatno su svi oni u određenoj mjeri u pravu. Kažu da bivši pušači imaju svoje “krize”. One se javljaju, po nekima 6-i dan, kao najveći oblik krize gdje mnogi padaju, ali i ono interesantnije nakon 6 mjeseci! Ko uspije izdržati da ne zapali cigaru u toj krizi nakon 6 mjeseci smatra se uspješno odviknutim od pušenja.

Za neke druge loše navike dani, sedmice i mjeseci su zasigurno drugačiji i ne bi niko trebao pokušavati da uproštava bilo šta. Ne bi bilo pošteno u najmanju ruku.

Nema razloga reći da je za uspostavu pozitivnih, korisnih navika stvar drugačija, osim možda u nekim situacijama čak i teža! Svi smo mi pokušavali da uvedemo neke promjene u svoj život i da nam one postanu navika, ali koliko smo ih zaista uspjeli uspostaviti? Koliko su nas neke male, sitne, atomske promjene doista promijenile i koliko smo ih doista usvojili u svom životu tako da bez njih ne možemo? Da se osjećamo loše ako ih nemamo, ako ih nismo “odradili”?

Ramazan

Obzirom da pred Ramazan, a posebno u Ramazanu svi se takmiče da nam objasne šta je to Ramazan i šta bismo mi to trebali raditi sa svojih fejsbuk i tviter profila, ali i s jutub i drugih kanala, to smo odustali od bilo kakve ideje pisanja o Ramazanu i navikama u tom periodu. Vodeći se onom narodnom izrekom: 

Kada svi govore ti šuti, a kada svi zašute ti progovori.

Svjedoci smo da se o Ramazanu više ne govori, kao da ga nije ni bilo, pa evo prilike da se podsjetimo svi skupa.

Post u Ramazanu je propisan zbog čega je propisan! A znamo li zaista zašto je propisan? Ili ćemo ipak potegnuti za odgovorima poput, da bi siti osjetili kako je gladnima ili da bi se detoksicirao organizam, ili nešto drugo, treće, “savremeno”?

O vi koji vjerujete! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha sačuvali,

Ili prevod koji nam se više sviđa, a korišten je kod prevoda na engleski jezik:

O vjernici! Post vam je propisan – kao i onima prije vas – pa ćete možda postati svjesni Allaha.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُتِبَ عَلَيْكُمُ ٱلصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Krava:183

Iz engleskog prevoda se jasno vidi da je kraj ostavljen ljudima na izbor. U zavisnosti kako oni sami budu gledali na Ramazan i kako se u njemu budu ponašali, te šta od njega očekivali, takav će biti i rezultat. Ne pada ništa s neba, reklo bi se u narodu. Ili u kontekstu današnje teme, ako vi uspostavite vaše pozitivne navike (kroz želje, misli, spoznaje i djela), onda imate veliku mogućnost da budete svjesni Svemogućeg Gospodara – Allaha.

6 dana Ševvala

Lunarni kalendar, koji se skoro pa isključivo koristi jedino među muslimanima, ima naravno 12 mjeseci. Lunarni kalendar se vodi prema fazama mjeseca (Lune – latinski). Znamo da, posmatrano sa Zemlje, mjesec ima svoje faze:

  • Mlad mjesec
  • Prva četvrtina
  • Pun mjesec – uštap
  • Treća četvrtina

Ovi ciklusi se izmijene 12 puta u toku Solarne godine. Ali ne identično, pa je stoga Lunarna godina nešto kraća od Solarne. Svakako Solarna godina nije precizan kalendar i zbog toga imamo prestupne godine.

Kako god bilo, nakon mjeseca Ramazana (od pojavljivanja mladog mjeseca pred sami zalazak Sunca, pa sve do istog tog događaja nakon svih mjesečevih faza) nastupa mjesec imena Ševval.

Posljednji Božiji poslanik i vjerovjesnik, neka su na njega, njegovu porodicu i vjerne drugove Božija milost i spas na oba svijeta, poručio nam je:

Post u ramazanu ravan je postu deset mjeseci, a post šest dana ševala je kao post dva mjeseca. Zajedno to je čitava godina posta.

Svi smo naravno upoznati s tumačenjima i značenjima zašto je to alejhiselam kazao i zašto se računa kao godina tih 35 ili 36 dana. Međutim, kod uspostavljanja navike, nakon što se prekine njeno izvršavanje (posebno ako nije bilo s željom da se pozitivna navika uspostavi i loša odstrani, nego eto, čisto, onako, da se ispuni ono što se mora), veoma je teško vratiti se ponovnom izvršavanju. Otuda, izvršiti dodatnu, korisnu stvar kao što je post 6 dana Ševvala mogu samo oni veoma odlučni. Oni koji doista žele da promijene svoj život, da budu bolji, odgovorniji, empatičniji, predaniji, u nadi da će zbog svega toga možda na kraju i postati svjesni svoga Gospodara koji je oduvijek i zauvijek, koji je o svemu obaviješten – Allaha.

1

Hits: 18