Islamizacija Bosne i Hercegovine i porijeklo bosanskohercegovačkih muslimana

Veoma malo, sažeto djelo koje je napisao rahmetli Mehmed H. Handžić netom prije Drugog svjetskog rata, odnosno 1940. godine govori nam ne samo o porijeklu muslimana u BiH, nego i svukupnoj atmosferi na političko-kulturno-religijskoj sceni u ozračju rata.

Kao u rijetko kojim djelima u ovom možemo da pročitamo jasno i nedvosmisleno nazive poput:

  • Bosanski jezik
  • Bošnjak

Vegetarijanci-Vegani

Rahmetli Handžić u ovom svom djelu spominje da su Stari Bošnjani (Bošnjaci) bili mahom vegetarijanci (ili možda čak vegani) i da je jedan od njihovih najvećih specijaliteta bila suha šljiva. Ona im je pomagala da prežive teške i surove bosanske zime.

Mađari

Kao što znamo iz mnogih i različitih historijskih izvora, stara Mađarska/Ugarska je imala veoma velike pretenzije na Bosnu i bosanskog čovjeka. Čak je i nekoliko puta u historiji Bosna bila pod okupacijom ili upravom od strane Ugarske. Zadnji put u savezu s Austrijom. Tadašnjem bosanskom čovjeku, Bošnjaku, Ugara je bilo preko glave! Nije nedostajalo ni raznih petokolonaša koji su za njih radili, kao što petokolonaša ne nedostaje u svim ratovima i sukobima.

Osmanlije

Čini se da su Bošnjani stiješnjeni pred snažnim silama komšija (Ugari su komšije!) jedva dočekali da dođe neki stranac, tuđin, dalek i da okupira Bosnu. Nešto slično poput onoga što je govorio stariji svijet za Drugi svjetski rat: “Eto Ustaša – bježi u šumu, eto Četnika – bježi u šumu. Dođoše Švabe i oslobodiše nas!

0

Hits: 3