Mali Aca je naučio samo leptirove

Išao mali Aca u školu, ali nije mnogo volio učiti. No, bio je veoma vješt u izgovorima i skretanjima pažnje, pa su svi nastavnici mnogu muku mučili s njim. Često puta, ili tačnije svaki puta, nastavnici bi ga pustili da priča i priča, ali bi mu dali ocjenu baš kakvu zaključuje.

Slonovi

Iz predmeta Priroda i društvo (Moja okolina) trebalo je naučiti štagod o slonovima. Aca, naravno, naučio je samo leptirove i kada ga nastavnica prozva on poče:

Slonovi su divne, sive velike, ogromne životinje! Slonova ima raznih vrsta, ali na slonove mogu da slete leptirovi. I onda oplete o leptirovima pola sahata.

Krave

Vidi nastavnica da je to onaj stari Aca, pa pokuša da i njemu, jadniku, pomogne, da se eto malo izvuče i barem dvojku dobije. Pita ga, dobro Aca, a reci nam o kravama nešto. A Aca poče:

Krave su divne, velike životinje koje mogu biti različitih boja! Od krava dobijamo mlijeko, a od mlijeka sir.

I taman kad je nastavnica mislila, evo ga, napokon, Aca će:

Na krave mogu da slete i leptirovi. I onda oplete o leptirovima sve što zna.

Koze

Razred vidno oduševljen kako Aca ne prestaje govoriti. Šta god na nastavnica pita on sipa, priča, objašnjava. Naprosto zadivljuje sve oko sebe. Nastavnica mu daje treću šansu, a biće ih sigurno još mnogo. Dobro Aca, vidim da si sve spremio odlično, kaži nam nešto o kozama, a Aca poče:

Koze žive u našim krajevima. One se hrane mnogim biljkama koje ne žele jesti druge biljojedne životinje.

I taman se nastavnica opet ponada, ali zalud, jer Aca nastavi:

Na koze mogu da slete i leptirovi! I onda oplete o leptirovima sve što zna.


Svaka sličnost s intervjuom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića kod Senada Hadžifejzovića je namjerna

1

Hits: 7