Čitaj

Šta god da čovjek napiše ili kaže vezano za čitanje i naš narod (uključujući i mene kao dijelom tog svog, našeg naroda) suvišno je. Sve mi to “znamo”, ali iz nekog razloga ne možemo da napravimo milimetar pozitivnog pomaka. Razloga za to ima mnogo. Mogli bismo krivicu svaljivati na mnoge i imali bismo apsolutno pravo. Od zadnjih jedan-dva stoljeća Osmanske vladavine u kojoj je maltretiran Bošnjak (bilo koje vjerske pripadnosti), pa preko Austro-Ugarske, sve do ovih naših, današnjih, vremena. Krivicȃ drugih je mnogo, bez daljnjeg. No, ima li krivice i među nama? Barem malo?

Divljenje i zavidnost

Divljenje prema svom značenju iz rječnika znači: Izražavanje iznimnog, posebnog poštovanja prema nekome ili nečemu.

Divimo se ljudima koji uglavnom imaju lijepe manire izražene kroz govor, pokrete tijela ili pak djela koja čine za opštu dobrobit.

Zavidnost prema rječniku znači: Teško podnostiti ili ne prihvatati nečiji uspjeh ili dostignuće.

Zavidimo ljudima koji imaju nešto od ovosvjetkih dobara s kojima možemo da se takmičimo među svijetom, za koje mislimo da nam donose blagodati. To su stvari s kojima mislimo da možemo živjeti lagodno, kao što su ljepota, lijep glas (pjevanje, npr), uticaj i položaj u društvu i naravno mnogo različitih materijalnih sredstava.

Ezel

Svjetski popularna turska serija Ezel – prapočetak, osim onih vidiljivih stvari na prvu kojima se serija bavi, poput izdaje (od najbližih) i osvete (najbližim), bavi se i jednom veoma važnom, gotovo najvažnijom stvari – čitanjem.

Ömer Uçar je mogao postati odvažni, sposobni, vješti Ezel samo i jedino uz čitanje! To čitanje koje je on imao svakako odvelo ga je u jednom smijeru koji većina nas ne bi nikada voljela imati, poput kockarsko-kriminalnog života ma kakav da je cilj u pitanju.

Ustvari, cijela serija se proteže čitanjem, citiranjem svjetski poznatih autora kroz naraciju sada već pokojnog Ramiza Karaeskog (Tuncel Kurtiz) kao posebne ličnosti u cijeloj seriji – ličnosti koja je načitana i koja posjeduje mudrost.

To nas dovodi do novog zaključka. Ljudi koji mnogo čitaju, a malo pričaju su oni koji imaju mudrost!

I da se vratimo na prethodno poglavlje s pitanjima:

 • Koliko zavidimo, a koliko se divimo Ramizu na njegovoj načitanosti i mudrosti?
 • Koliko zavidimo, a koliko se divimo Ezelu na bogatstvu koje ima?

Odgovorima na ova dva pitanja dajemo prvo samima sebi jasnu sliku šta nam je u životu važno, čemu težimo i šta ćemo postići. Jer, serija nas uči da iako Ezel ima ogromno bogatstvo, on bez Ramiza ne može nigdje – mudrost je ipak važnija, vrijednija od cijelog ovosvjetskog bogatstva.

Citati (mudrosti) – koji se mogu znati samo ako se čita (i pažljivo sluša)

 • Dobrota u čovjeku ne umire kad čini zlo.
 • On (Allah) daje mudrost kome hoće, a onome kome je mudrost data, dato je veliko dobro! A samo razumom obdareni prisjećaju se i pouku prihvataju.
 • Najteža stvar u životu je znati koje mostove treba prijeći, a koje srušiti.
 • Učen i mudar nije jednako. Učen je naučio, mudar je iskusio.
 • Bajke lažu. Kad sat zazvoni, princeze se vraćaju prvim ljubavima, a čudovišta u svoj pravi oblik.
 • Koliko god planirao, koliko god partiju dobro odigrao, život te pobjedi svaki put.
 • Usamljenost ne znači biti sam. Čovjek koji ne može pogledati svoj odraz u ogledalu je sam čovjek. Čovjek koji bježi od svojih problema je sam. Nitko ne želi biti sam, svi žele biti u toplini nečije prisutnosti. Sam je onaj koji misli da ne zaslužuje biti voljen. Usamljenost nije samo biti razdvojen od nekoga, usamljenost je kada ne postoji “zbogom”. Ostvari sve svoje snove, jer svakoj priči će doći kraj. To je usamljenost. Ponekad usamljenost nije samo tama, ponekad je puno više od toga. Usamljenost nije samo okrenuti nekome leđa, usamljenost je pustiti ono što nosite u sebi.
 • Kupujemo stvari koje ne trebamo, novcem koji nemamo, da bi impresionirali ljude koji nam nisu dragi.
 • Čovjek koji nema nadzor nad sobom nije slobodan čovjek.
 • Gospodaru naš, pošalji među njih poslanika, jednoga od njih, koji će im ajete Tvoje kazivati, Knjizi i mudrosti ih poučiti i očistiti ih! Ti si, doista, Silni i Mudri!
1

Hits: 42