Utrka za električna vozila

Uglavnom ljubitelji vozila, odnosno automobila znaju da su električni automobili postojali prije više od 100 godina, ali kako se otkriše polja nafte i uspostavi jeftina i brza eksploatacija, to se električna vozila tiho izgubiše s tržišta. I to je trajalo tako evo 100 ili više godina.

Sada je ponovo utrka za električnim vozilima. Ona imaju jako mnogo prednosti u odnosu na vozila s unutrašnjim sagorijevanjem (pogonjena dizel, benzin, plin ili neki drugi gas, odnosno tečnost). Naravno, najveći problem električnih vozila je upravo napajanje, odnosno baterija. Kako je postojanost baterije problem, gotovo da je još veći problem primarni izvor električne energije! O ovom dijelu se jako malo polemiše u medijima kada se govori o električnim vozilima. Priča se tu i tamo u stručnim časopisima i na raznim seminarima, ali valjda to medijima nije interesantno pa i ne prenose. O tome koliko je ekološka katastrofa proizvesti bateriju za električni automobil koja teži nekoliko stotina kilograma, a za manje kamione i više od tone, te njihovo kasnije odlaganje, jer od reciklaže nema ništa, tek će da se priča.

Da bi se baterija napunila, valja naložiti mnogo, mnogo ćumura!

Turska je interesntna cijelom svijetu. Ne, ovdje nećemo pisati o euforiji muslimanskog svijeta i turskom predsjedniku Erdo(g)anu. Interesantna je iz dva razloga, prvi je nekada jači od drugog, a nekada slabiji i taj je to što se Turska svim silama otima iz ralja svetosti Zapada – svetosti sekularizma, bezbožnosti, ateizma, agnosticima. Drugi je, taj što se Turska uspijeva izboriti u ekonomskom smislu s mnogim drugim zemljama i postala je već lider u nekim granama, kao što je proizvodnja lješnjaka, na primjer.

Za potrebe ove teme valja naglasiti da se u Turskoj također nalazi mnoštvo fabrika u kojima se proizvode dijelovi za automobile poznatih i jakih svjetskih brendova, uglavnom njemačkih, ali i drugih. U tim fabrikama rade uglavnom tvornički radnici, tj. niže kvalifikovan kadar, ali nerijetko i inžinjeri različitih kalibara. U Turskoj se također sklapaju i neka Fiat auta. Što će reći da se u zadnjih 30-ak godina u Turskoj razvilo društvo koje se razumije u mašinsku obradu kako metala, tako i nemetala. Slično kao što imamo u Kini. Kina je u svojim početcima bila leglo jeftine radne snage, a sada je jedan od velikih izvođača vlastitih proizvoda, proizvedeno s vlastitom, domaćom pameti.

Turska najavljuje električni automobil proizveden u vlastitoj režiji. Naravno, može se o tome pisati i pričati koliko su to političko-marketinške igre, a koliko stvarnost, no mi ćemo se ovdje zadržati na tehničko-tehnološkom dijelu. Prema svemu sudeći taj automobil (interesantnnog imena TOGG) imao bi osnovu Mercedesa, da li kopiranu ili s plaćenom licencom za sada ne znamo. O ostalim parametrima automobila se zna samo prema marketinškim pokazateljima, a nikako na osnovu stvarnih tehničkih podataka, no vidimo da imaju problem s baterijom. Ustvari, oni najavljuju da su proizveli bateriju koja bi mogla osigurati oko 400km autonomne vožnje TOGG-a, ali im treba još neko vrijeme za testiranje.

Taj automobil, jednom proizveden, ako bude zadovoljavao kvalitet kakav se očekuje u Zapadnoevropskim zemljama, itekako bi mogao uzdrmati automobilsko tržište Evrope i stoga autoindustrija Evrope ubrzano radi na nekim novim patentima, nekim novim, savremenijim, ekonomičnijim, boljim vozilima. Imaju iskustvo za to od preko 100 godina, pa vidjećemo ko će u utrci da pobijedi. Najveći razlog za uzdrmavanje evropskog tržišta i proizvođača automobila je ništa drugo do cijena. U cijeloj ovoj frci s političkim igrama Turska naspram ostatka svijeta, ratova na Bliskom Istoku, prije svega u Siriji, a sada aktivnim uključenjem Turske na stranu jednih u Libiji, Turska Lira je drastično pala. Pala je nešto vještačkim putem da bi se oslabio uticaj Turske, a nešto lošom prije svega ekonomskom politikom Turske. No, kako rekosmo, u slučaju TOGG-a, to bi moglo Turskoj da dadne ogroman zalet za neke nove pobjede. Svakao, vodeći računa o perfekciji u svakom smislu. Samo perfekcijom se može osvojiti tržište, dok sva ostala osvajanju su kratkoročna, a u slučaju autoindustrije ona mogu biti bumerang zbog održavanja, servisiranja, garncija, …

Ono na što se mnogi turci (s pravom) ljute, a što se teško može naći u medijima (pogotovo onim u Bosni i Hercegovini) je da će se preko 80% vozila TOGG ipak proizvesti u Kini, jer je tamo sve jeftinije nego u Turskoj!

3

Hits: 46